main logo
857

Bilete de 10 lei la microbuz. Copaci: Cererea nu are calcule argumentate

Administratorii de rute municipale estimează costul unei călătorii cu microbuzul la 10 lei.

Bilete de 10 lei la microbuz. Copaci: Cererea nu are calcule argumentateFoto: știri.md

Într-un demers, semnat de către 14 operatori și adresat primarului capitalei și Direcției generale transport public și căi de comunicație, se menționează că situația este una dezastruoasă, iar din 1950 de microbuze care activau în anul 2014, în prezent au rămas doar 780, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În demers se mai spune că pe 19 decembrie a avut loc ședința administratorilor de rute municipale de microbuz din Chișinău, în legătură cu situația dezastruoasă care s-a creat. Pe 24 decembrie a avut loc o ședință repetată, unde a fost luată decizia de a informa autoritățile municipale despre situația creată. 

Potrivit lor, din cauza iresponsabilității, dar fără a preciza a cui, mai multe rute s-au închis, iar altele sunt în prag de a se închide. O altă problemă menționată este lipsa drastică a șoferilor, iar pe rute activează 60-70% din numărul total de microbuze.

Transportatorii municipali mai invocă faptul că, în cazul autobuzelor și al troleibuzelor, pierderile sunt compensate din bugetul municipal. Însă, în conformitate cu legea anti-monopolului, proprietarii microbuzelor, tot trebuie să primească această compensare. 

Totodată, la rutele interurbane, începând cu 1 ianuarie, a fost majorat tariful la călătorie, care era același din 2013, adică de șase ani. La rutele urbane tarifele au fost stabilite în 2006, adică 14 ani în urmă.

Potrivit calculelor pe care transportatorii le-a expediat la Primărie în 2014, costul la călătorie cu microbuzul în anul respectiv constituia șase lei, în anul 2015 – opt lei, iar ultimele calcule efectuate conform metodologiei arată că acest cost s-a majorat până la 10 lei. 

Transportatorii solicită Consiliului municipal Chișinău să examineze și să stabilească tariful pentru călătoria cu microbuzul conform calculelor prezentate anterior administratorilor rutelor municipal de transport public. Operatorii sunt dispuși să participe la examinarea tarifelor la călătorie și la dezbateri.  

Contactat de IPN, șeful adjunct al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci, a declarat că demersul a fost recepționat, însă acesta nu este însoțit și de calcule argumentate financiar, astfel încât să fie făcută o analiză minuțioasă a solicitării. 

În acest sens, operatorilor de transport li se va solicita prezentarea informațiilor suplimentare. Responsabilul a mai spus că majorarea tarifelor este în competența Consiliului municipal Chișinău, iar în lipsa unei decizii a CMC, modificarea tarifului nu va avea loc.

În prezent în capitală prețul la călătoria cu microbuzul este de trei lei, cu autobuzul, la fel trei lei, iar cu troleibuzul – doi lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării