main logo
458

Bilanț tragic: Peste 500 de persoane se sinucid anual în Moldova

În Republica Moldova, se înregistrează anual circa 500 de morți prin suicid. Cele mai multe cazuri au loc în mediul rural.

Bilanț tragic: Peste 500 de persoane se sinucid anual în MoldovaFoto: protv.ro

Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării Zilei mondiale a sănătății mintale, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Potrivit sursei citate, la 10 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua mondială a sănătății mintale, iar în anul curent aceasta se desfășoară cu tematica prevenției suicidului. Astfel, toate centrele comunitare de sănătate mintală din ţară au pregătit planuri de acțiuni dedicate acestei zile. 

Printre acestea se numără sesiuni informaționale pentru diverse grupuri sociale (adolescenți, tineri, bătrâni) flashmoburi, sesiuni de pregătire profesională pentru specialiștii din asistența medicală primară, asistenți sociali, pedagogi.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătăți, situaţia la capitolul suicid este dificilă în întreaga lume, iar la fiecare 40 de secunde o persoană își pierde viața prin suicid. 

Aceasta este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere.

În Republica Moldova, centrele comunitare de sănătate mintală au început să apară din anul 2014. Astăzi, în urma procesului de reformare a serviciilor de sănătate mintală, 40 de centre activează în toate raioanele și municipiile țării. 

În cadrul acestora muncesc psihiatri, psihologi, asistenți sociali şi nurse psihiatrice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării