main logo
390

Biblioteca Națională va beneficia de echipamente din partea Japoniei

Biblioteca Națională a Republicii Moldova ar putea beneficia de echipamente de digitalizare din partea Guvernului Japoniei.

Biblioteca Națională va beneficia de echipamente din partea JaponieiFoto: moldpres.md

Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei întrevederi a ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în R. Moldova, Manasobu Yoshii și o echipă de experți ai Agenției Japoneze de Cooperare Internațională  (JICA), care a avut loc recent la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Principalul subiect al discuției a vizat posibilitatea implementării unui proiect de îmbunătățire a echipamentului de digitalizare pentru Biblioteca Națională a Republicii Moldova, care ar putea fi finanțat de către JICA. Liliana Nicolaescu-Onofrei le-a mulțumit partenerilor japonezi pentru sprijinul și investiția în domeniul culturii, exprimându-și încrederea în continuitatea unei colaborări productive, care se va materializa în proiecte și inițiative comune.

La rândul său, Ambasadorul Masanobu Yoshii a exprimat disponibilitatea părții nipone pentru aprofundarea cooperării bilaterale, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de programele și proiectele susținute de către  partenerii japonezi. Totodată, oficialul a vorbit despre succesul proiectelor „Kusanone”, care au contribuit la ameliorarea infrastructurii și condițiilor de învățământ din școli și grădinițe, lansarea primei biblioteci mobile pentru copii din R. Moldova, modernizarea Centrului Multimedia al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice etc.

Solicitată de MOLDPRES, directorul adjunct al Bibliotecii Naționale, Vera Osoianu a menționat că grupul de experți ai Agenției Japoneze de Cooperare au efectuat în cadrul instituției un studiu de fezabilitate. ”Timp de trei săptămâni, experții au selectat echipamentul de care noi avem nevoie, ca să-l poată procura pentru noi. În baza acestui studiu, a fost elaborată ultima variantă de proiect, care urmează a fi aprobată de către Guvernul Japoniei. După aceasta, va fi semnat un acord între guvernele de la Chișinău și Tokyo și Biblioteca Națională, privind  acordarea echipamentului respectiv”, a precizat Vera Osoianu.

Potrivit sursei citate, Biblioteca Națională are nevoie de echipament pentru a digitaliza patrimoniul național care se păstrează în fondurile bibliotecii: cărți, ziare, fotografii, documente audiovizuale etc.

Creată în anul 1832, Biblioteca Naţională dispune astăzi de colecţii care înglobează 2,5 milioane de unităţi materiale în peste 30 de limbi. În 2012, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost distinsă cu „Ordinul Republicii”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării