main logo
1691

Biblioteca Națională eliberează gratuit permise de intrare timp de o zi

Pentru a atrage cât mai mulți cititori, Biblioteca Națională a Republicii Moldova eliberează astăzi, 19 aprilie, gratuit permise de intrare, care în mod obișnuit costă 15 lei.

Biblioteca Națională eliberează gratuit permise de intrare timp de o zi

Tot astăzi, cititorii interesați pot vizita colecțiile de carte și alte documente de patrimoniul instituției, care în zilele obișnuite sunt închise pentru utilizatori. Acțiunile sunt organizate în contextul Zilei ușilor deschise la Biblioteca Națională, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În cadrul unui briefing de presă, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a spus că Ziua ușilor deschide anticipează sărbătoarea profesională a bibliotecarului, marcată anual pe 23 aprilie. 

Pe parcursul zilei de astăzi, în incinta instituției sunt organizate un șir de activități care pun în valoare „bibliotecarul și biblioteca, colecțiile de carte”.

Șefa Centrului de formare profesională continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării, Ludmila Corghenci, a remarcat că astăzi bibliotecarul este reprezentantul profesiei care mai mult învață pentru utilizatori. 

Pe parcursul anului 2018, numărul vizitatorilor bibliotecilor din țară a fost în creștere. Bibliotecile au deservit 43% din populație. Fiecare dintre utilizatori a intrat pe parcursul anului într-o bibliotecă de cel puțin 11 ori.

Ludmila Corghenci a vorbit și despre unele neajunsuri ale sistemului național de biblioteci. Dacă la nivel internațional rata medie de înnoire a colecțiilor de carte este de 7-10 ani, în Republica Moldova această rată este de 95 de ani.

Referitor la achizițiile de carte per capita, în 2018 au fost achiziționate 30 de cărți la o mie de locuitori, pe când instituțiile de nivel internațional de profil recomandă achiziționarea a 250 de cărți la o mie de locuitori.

În Republica Moldova, la 1 ianuarie 2019, funcționau 2690 de biblioteci.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării