main logo
644

Biblioteca Națională a organizat prima ediție a Zilei Ușilor Deschise

Peste 500 de persoane – copii și tineri, oameni de diferite vârste, au vizitat astăzi colecțiile Bibliotecii Naționale, în cadrul primei ediții a Zilei Ușilor Deschise la această instituție.

Biblioteca Națională a organizat prima ediție a Zilei Ușilor Deschise

Cei prezenți au avut posibilitatea de a lua cunoștință de activitatea bibliotecii, colecțiile de carte și publicații periodice, servicii moderne, inovaționale oferite utilizatorilor. În această zi au fost perfectate gratis 60 de abonamente de cititor, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Tot aici, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor, a Zilei Bibliotecarului, Biblioteca Națională, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării,  a organizat un briefing de presă.  

În cadrul evenimentului,  directorul instituției, Elena Pintilei a făcut o retrospecție a celor mai importante realizări ale anului bibliologic 2018 ale principalei instituții de profil din țară - BNRM, care execută și funcția de corelare și coordonare a Sistemului Național de Biblioteci.

Potrivit Elenei Pintilei, pe parcursul anului trecut, în cadrul instituției au fost organizate 225 de activități culturale și 11 – științifice,  precum și 117 excursii  la Muzeul Cărții, la care au participat peste 1100 de vizitatori.

”Anul 2018 pentru Biblioteca Națională a fost unul important, dat fiind faptul că  la nivel european a fost declarat Anul european al patrimoniului cultural și, desigur, acesta a fost subiectul și prioritatea de bază la nivel european.  

La nivel național, pentru Biblioteca Națională și pentru întregul sistem național de biblioteci anul biblioteconomic a vizat promovarea legii cu privire la biblioteci și repoziționarea unor instituții  de nivel național, dar și local pentru a-și realiza programul de activitate și atribuțiile pe care le au. 

O prioritate a anului  a fost și realizarea strategiei de consolidare, modernizare a rețelei de biblioteci publice 2017-2020, diversificarea serviciilor și produselor, dezvoltarea relațiilor de parteneriat, și nu în ultimul rând – promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă 2030 pe întreg sistemul național de biblioteci și Biblioteca Națională, care a avut realizări considerabile”, a subliniat Elena Pintilei.

În continuare, Elena Pintilei a menționat că în 2018, Biblioteca Națională  a realizat și a semnat  acorduri de parteneriat  cu Biblioteca Națională a Letoniei și Biblioteca Națională Academică a Republicii Kazahstan. De asemenea, instituția a semnat un acord de colaborare cu Centrul Cultural Italian și Consiliul Britanic, aflat astăzi în Ucraina și reprezentat în R. Moldova de Asociația Obștească ”Meta”.  

Totodată,  a fost semnat un de acord de parteneriat cu Institutul Patrimoniului Cultural, precum și cu mai multe instituții de învățământ: Centrul de Excelență în Industria Ușoară, Colegiul de Ecologie, Școala profesională nr. 5 ș.a.

Pe parcursul zilei, în cadrul instituției au fost organizate diverse ativități culturale:  un master-class cu genericul ”Restaurarea cărților, între pasiune și artă”, jocuri interactive, instruirea în educația mediatică ”ABC media: mijloacele și funcțiile media”, vernisajul expoziției de icoane pictate în lemn ”Krasimir Savov și discipolii săi”. 

De asemenea,  vizitatorii au avut  posibilitatea să  vadă  mai multe expoziții:  ”Cartea religioasă pascală de patrimoniu din colecțiile Bibliotecii Naționale”, ”Shakespeare și panorama literaturii europene din epoca Renașterii”, ”Bucurii pentru copii – expoziție de carte pentru copii”, iar la Muzeul Cărții au avut loc  ghidaje informative cu genericul ”Vino! Ascultă! Descoperă!”.

Biblioteca Națională dispune de un fond de peste 2,5 milioane de publicații. 

img19003142

img19003142

img19003142

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării