main logo
479

Biblioteca Națională a inaugurat o expoziție dedicată limbii române

O expoziție cu genericul ”Patria, neamul și graiul – 30 de ani de latinitate”, consacrată revenirii limbii române la grafia latină și decretării ei ca limbă de stat a fost inaugurată sâmbătă, 31 August, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Biblioteca Națională a inaugurat o expoziție dedicată limbii române

Solicitată de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că expoziția reunește circa 160 de lucrări, monografii, albume, publicații periodice, fotografii – documente ce oglindesc viața politică din 1989-1991 și lupta înaintașilor noștri pentru democrație și libertate, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

 ”Aici au fost expuse primele cărți apărute în grafia latină ale autorilor Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Ion Vatamanu, Leonida Lari, Valeriu Matei, Lidia Istrati, Renata Verejanu, Ion Hadârcă, Dumitru Matcovschi ș.a., dezvăluiri despre lupta pentru independență, cărți de memorie.  

Vizitatorii vor putea vedea publicațiile periodice „Glasul”,, „Literatura și Arta”, ”Țara”, ”Moldova Suverană”, ”Sfatul Țării”, ”Nistru”, ”Columna”, ”Cugetul”, ”Tinerimea Moldovei” ș.a., care au susținut revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească”, a precizat Elena Pintilei.

Prezent la eveniment, scriitorul Nicolae Dabija a afirmat că această expoziție vorbește de faptul că noi nu am fost doar martori la istorie, dar și participanți activi la istoria noastră.  

”Noi împreună am făcut istoria, am participat la rectificarea unor greșeli ale istoriei. Acum, după 30 de ani, când le vorbești copiilor că în acest spațiu s-a plătit cu viața dreptul de a ne vorbi limba noastră, dreptul ca să-i spunem limbii noastre  pe nume, dreptul de a avea alfabetul nostru, nu toți te cred. 

Dacă nu era acea zi de 31 august 1989,  când limba română a revenit la firescul ei, astăzi probabil am fi stat de vorbă în altă limbă.  

Limba era ca pe cale de dispariție, ca și cele 200 de limbi mai mari sau mai mici din URSS, câte au fost atestate în 1929, iar în 1989 rămăseseră numai 88 - 112 dispăruseră și una din cele mai amenințate era limba română. 

Procesul de renaștere națională a început odată cu decretarea limbii române drept limbă de stat”, a mai spus scriitorul Nicole Dabija.

Expoziția va fi deschisă timp de o lună.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării