main logo
543

BERD se declară serios îngrijorată de acuzațiile împotriva Victoriabank

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare menționează că a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova băncii comerciale Victoriabank.

BERD se declară serios îngrijorată de acuzațiile împotriva VictoriabankFoto: IPN

Precum și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-un comunicat de presă se menționează că BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar, în ianuarie 2018, și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită.

BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova.

„Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile. Conform mandatului său, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD”, se spune în comunicat.

Potrivit BERD, astăzi, Victoriabank este o instituție financiară puternică, administrată în conformitate cu cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă și funcționează în beneficiul oamenilor, afacerilor și economiei din Moldova. Banca deservește clienți corporativi și retail ai căror încredere a câștigat, fapt care este esențial operațiunilor de succes pentru orice sector bancar.

Procuratura Generală a anunțat că au fost puse sub sechestru bunuri în valoare 1,9 miliarde de lei ale băncii comerciale, figurantă în dosarul ce vizează frauda bancară.

Potrivit PG, prin această acțiune se urmărește scopul „reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării