main logo
1205

Beneficiile consumului de ardei gras: Ce spun specialiștii

Indiferent cum dorești să introduci această legumă în dieta ta zilnică, află ce spun specialiștii despre ea. Care sunt beneficiile consumului de ardei gras și cum te poate ajuta să ai o masă echilibrată și bogată nutritiv.

Beneficiile consumului de ardei gras: Ce spun specialiștiiFoto: catine.ro

Poate fi regele unei rețete sau consumat ca atare, fiind o legumă extrem de versatilă. Poți găti ardei umplut sau o salată grecească cu iaurt, însă indiferent de modalitatea de preparare, deține nenumărate aspecte pozitive, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Beneficiile consumului de ardei gras

În funcție de culoarea ardeiului gras pe care îl alegem, aceasta ne indică stadiul acestuia de coacere. Atunci când vorbim despre ardeiul gras verde, putem sesiza foarte ușor că este și cel mai ieftin în piețe, tarabe sau magazine. Se datorează faptului că are un timp mai scurt de coacere în mod natural. Este cules cel mai repede, dar este și cel mai puțin dulce dintre cele trei variante.

Are o savoare mai amăruie, îndreptată către arome vegetale. Ardeii grași roșii sunt ținuți un timp îndelungat până să fie culeși. În acest sens sunt și cei mai dulci, cu o aromă fructată. Pot fi chiar și cea mai scumpă variantă de pe tarabe.

Ardeii grași galbeni sau portocalii se situează într-o axă de mijloc. Sunt adeseori dulci, dar și mai scumpi decât ardeii verzi, dar nu la fel de dulci ca și cei roșii. Atunci când alegi ardeiul gras pentru a prepara o anumită rețetă, trebuie să ții cont de faptul că există diferențe subtile între aceștia.

Pentru mai multă aromă, ardeiul gras roșu este opțiunea ideală. Dacă îți dorești să prepari o salată grecească, ardeiul gras verde poate fi complementar. Toate tipurile de ardei gras au nutrienți similari. Cu toate acestea, ardeii grași roșii sunt considerați cei mai sănătoși pentru că au o cantitate mai mare de licopen.

Licopenul este un colorant vegetal, solubil în grăsimi, ce oferă culoarea roșie a ardeilor grași sau a altor fructe și legume. Ardeii grași verzi au o cantitate scăzută de vitamina C, arată cei de la Realsimple.com.

Ce conțin ardeii grași

Din punct de vedere culinar, ardeii grași sunt legume, însă botanic vorbind, sunt fructe. Pe tarabe sau în magazine îi găsim la secțiunea de legume, iar adeseori îi combinăm în preparate sărate. Provin din familia solanaceelor și sunt scăzuți în calorii dar bogați în antioxidanți.

Sunt înrudiți cu ardeii chili, roșiile, provenind din Centrul și Sudul Americii. Conțin 92% apă, restul fiind împărțit în carbohidrați, proteine și grăsimi. 100 de grame de ardei gras roșu conține 1 g de proteine, 6 g de carbohidrați, 2.1 g de zahăr, 0.3 g de grăsimi și apă.

Ardeii grași conțin nenumărate vitamine și minerale. Printre acestea se află vitamina B5, vitamina K1, vitamina E, vitamina A. Bogați în nenumărați antioxidanți, sunt bogați în violaxantina, un pigment natural ce se regăsește în diferite plante, spun cei de la Healthline.com.

De asemenea, conțin luteină ce ajută la sănătatea ochilor. Au de asemenea și quercitină, un compus natural cunoscut pentru proprietăți antiinflamatorii. Luteolina este de asemenea un antioxdinat ce se găsește în ardeii grași cu beneficii pentru sănătate.

Efecte adverse ale consumului de ardei gras

Consumul regulat de ardei grași, indiferent de culoarea acestora, ajută la reducerea riscurilor de boli cronice precum cancerul sau bolile de inimă. De asemenea, ajută la sănătatea sistemului imunitar, datorită aportului de vitamina C.

Deși sunt tolerați bine de către organism, unele persoane pot fi alergice. Cei care sunt alergici la polen, pot dobândi o alergi și în cazul consumului de ardei gras. Reacțiile alergice pot fi depistate din cauza unor compuși din structura chimică a acestor legume.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării