main logo
939

Bebeluș născut prematur, cu greutatea de 2 kg, operat cu succes

Un bebeluș născut prematur cu o greutate de doar 2 kilograme a fost operat cu succes la Institutul Mamei și Copilului.

Bebeluș născut prematur, cu greutatea de 2 kg, operat cu succes

Acesta a fost diagnosticat postnatal cu o anomalie de dezvoltare foarte gravă, cu letalitate până la la 80 %, mai ales în rândul copiilor născuți prematur, transmite Știri.md cu referire la moldova.org.

Micuțul a fost diagnosticat cu Atrezie de esofag cu fistula traheo-esofagiană inferioară, în urma căreia conținutul din stomac sucul gastric, dar și saliva din guriță, ajungea în plămâni. 

Ca rezultat se dezvolta o pneumonie de aspirație, cu component chimic, care crea probleme mari pentru copil, deseori aceasta și fiind cauza letalității, iar pentru prematuri, la care plămânii sunt încă insuficient dezvoltați, aceasta devinea și mai grav.

Potrivit medicilor de la Institutul Mamei și Copilului, anomalia presupunea întreruperea continuității esofagului si limitarea pasajului bolului alimentar din cavitatea bucală în stomac. Capătul de sus, atreziat, se termina în forma de sac orb, iar capătul de jos comunică printr-un canal patologic (fistula esotraheala) cu plămânii.

Pacientul, care era în stare foarte gravă, a fost pregătit și supus unei intervenții chirurgicale, în cadrul căreia s-a reușit cu succes plastia de esofag și întreruperea comunicării esofagului cu plămânii.

Operația a durat 3 ore.

Post-operator, datorită muncii echipei specializate de medici și asistente medicale, s-a reușit obținerea unui rezultat frumos, cu însănătoșirea completă a copilului.

Pacientul a fost externat la domiciliu în stare satisfăcătoare, la vârsta de o lună și 4 zile cu adaos ponderal satisfăcător (masa – 2.700 grame) și alimentare de sine stătătoare cu tetina.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării