main logo
567

BCS: Există restanțe la plata salariilor pentru profesori

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) susțin că guvernarea nu a achitat salariile cadrelor didactice încă din luna august.

BCS: Există restanțe la plata salariilor pentru profesoriFoto: IPN

Într-o conferință de presă, aceștia au mai spus că există riscul ca autoritățile să închidă mai multe școli, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Deputatul Petru Burduja, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, a menționat că mai mulți pedagogi care activează în instituțiile de învățământ din țară nu au primit salariile din luna august, iar suma datoriilor salariale este de peste 69 de milioane de lei. Potrivit lui, această sumă include datoriile pentru lunile august-octombrie. 

Parlamentarul i-a solicitat Guvernului să aloce banii necesari pentru achitarea restanțelor salariale pentru angajații școlilor respective.

Petru Burduja a mai spus că suma datoriilor ar putea fi mult mai mare, ținând cont că Ministerul Finanțelor nu a prezentat o informație clară în acest sens. Socialistul consideră că aceasta ar fi intenția guvernanților de dreapta de a închide mai multe instituții de învățământ din țară. 

„Oamenii se întreabă pe bună dreptate de ce pentru cheltuielile Președinției au fost găsite, fără nicio problemă, 2,1 milioane de lei, iar pentru o educație bună a copiilor noștri nu se găsesc sursele necesare”, a declarat Petru Burduja.

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, a menționat că în raion există trei școli care se confruntă cu insuficiența finanțării, iar deficitul bugetar al gimnaziului din satul Iordanovca este de 369 de mii de lei. 

Consiliul raional a decis să solicite ajutor Guvernului, deoarece Consiliul raional nu dispune de fonduri.

Irina Lozovan, deputat al fracțiunii BCS, a comunicat că deficitul bugetar a 10 instituții de învățământ din raionul Ocnița este de circa două milioane de lei. 

Totodată, 17 instituții de învățământ din raionul Dondușeni nu au suficiente finanțe pentru a achita salariile în sumă de peste trei milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării