Băutura care hidratează pe timpul verii și nu îngrașă
O băutură care oferă hidratare organismului pe timpul verii este recomandată de nutriționiști. Este plină de nutrienți esențiali precum potasiu, vitamina C și licopen, un puternic antioxidant cu efecte benefice împotriva îmbătrânirii, cancerului și bolilor de inimă.

„Vreți hidratare și remineralizare cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Beți suc de roșii! Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul de vară. Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale, vitamina C și licopen - un pigment antioxidant cu efect anticancer, care protejează pielea de razele ultraviolete și de îmbătrânire”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Consumând un pahar (240 ml) cu suc de roşii pe zi veţi furniza organismului aproape necesarul zilnic de Vitamina C şi 22% din necesarul de Vitamina A. Această vitamină este esenţială pentru menţinerea sănătăţii ochilor, fiind un antioxidant puternic ce protejează celulele împotriva radicalilor liberi. În plus, sucul de roşii este bogat în magneziu şi potasiu - două minerale vitale pentru sănătatea inimii.
Câteva secrete despre roșii
Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider- o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul, spune dr. Bilic.
Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii. Cantitatea de licopen NU variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și NU e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare).
„Valoarea nutritivă crește atunci când roșia este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii”, spune dr. Bilic.
Nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu
Sucul de roșii și bulionul se sterilizează prin fierbere, nu conțin grăsimi sau conservanți. Mai mult, sucul de roșii nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu.
„Dacă pe etichetă apare zahărul, dar nu vă speriați, este un condiment cu rol de agent anti-aciditate. Dovada că un produs pe bază de roșii este o face valoarea calorică: să fie sub 30cal/100g! Ce mai trebuie știut despre sucul de roșii? Spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu. Și face echipă bună cu fierul: crește absorția lui din carne și vegetale, iar mâncarea cu roșii gătită în vase metalice va fi <îmbogățită> cu fier provenit din cratiță/tigaie”, spune nutriționistul.
Este anticancerigen și protejează inima
Ca ultim argument, nutriționista Mihaela Bilic a prezentat concluziile unui studiu epidemiologic făcut la Harvard pe 48.000 de bărbați: riscul de cancer de prostată scade cu 20% la consumatori de roșii gătite și cu 10% la consumatorii de roșii proaspete!
De asemenea, un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.
„Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac. Rezultatele a 21 studii asupra cancerului de prostată au dus la aceeași concluzie: cea mai eficientă prevenție o oferă consumul de roșii”, a concluzionat nutriționistul Mihaela Bilic.