main logo
2992

Bătaie între localnici și comunitatea de romi la Otaci: Ce spune edilul

Bătaie sângeroasă la Otaci, raionul Ocnița. S-au împărțit pumni, s-au dat picioare și s-au aruncat pietre.

Bătaie între localnici și comunitatea de romi la Otaci: Ce spune edilul

Mai multe persoane s-au luat la ceartă cu romii din localitate, după ce, acum câteva zile, doi adolescenți ar fi fost bătuți de doi romi, aflați în stare de ebrietate, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

Zeci de oameni s-au lovit până la sânge. Poliția locală nu a fost în stare să oprească violențele, de aceea a fost nevoie de intervenția mascaților de la Fulger.

Totul s-a fi întâmplat joi la amiază, când în cartierul romilor s-au adunat zeci de localnici din Otaci.

Oamenii au venit să facă dreptate pentru doi adolescenți care ar fi fost bătuți de doi romi, aflați în stare de ebrietate.

Încăierarea a degenerat într-o bătaie sângeroasă unde s-a utilizat și spray lacromogen.

Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și s-au lovit cu bâtele. Reprezentanții etniei spun că nu erau pregățiți pentru o astfel de răfuială, ei fiind luați prin surprindere în timp ce se aflau la o masă de pomenire. Mai multe persoane din ambele tabere au fost rănite.

„Acestea sunt hainele soțului meu. Are două coaste rupte, nasul rup și un dinte i-a căzut în timpul loviturilor. Am comoție cerebrală, îmi vine să vomit. Puteți vedea pe cameră cum m-au bătut 40 de oameni”.

„Iată tot ce vedeți aici ei au aruncat. La fiecare în buzunar erau pietre”.

La bătaie ar fi participat aproape 200 de persoane. Unul dintre inițiatori ar fi chiar primarul de Otaci, spun oamenii.

„Aceasta a făcut primarul, el a chemat oamenii în stradă, pentru a alunga romii din oraș. A scris despre asta pe Facebook”.

Edilul respinge acuzațiile, dar recunoaște că a fost prezent la bătaie pentru a calma spiritele.

Dumitru Zavroțchi, primarul orașului Otaci: „Eu ca primar al orașului eram obligat să merg acolo și să văd care este treaba. Nu am chemat oamenii nici la violență, nici la această adunare, pentru că știu că întrunirile sunt interzise acum. Împreună cu reprezentanții raionului și cei ai comisariatului am dispersat mulțimea în două tabere, ca să nu fie în continuare vărsări de sânge”.

Oamenii legii din localitate spun că totul ar fi început acum câteva zile. O adolescentă, plimbându-se pe malul Nistrului, împreună cu doi băieți ar fi fost agățată de trei romi, care erau în stare de ebrietate. În cele din urmă, a izbucnit o bătaie. Prietenii fetei s-au ales cu traumatisme, iar unul dintre ei se află acum la spital.

Eugenia Molceanov, ofițer de presă IP OCNIȚA: „Una dintre mamele acestor victime a scris pe rețele de socializare despre ce s-a întâmplat cu bătaia și cheamă toți locuitorii orașului să iasă în data de 24, adică ieri, la un miting împotriva romilor, deoarece copii lor nu sunt în siguranță”.

Poliția locală nu a putut liniști spiritele așa că a fost nevoie de intervenția mascaților de la Fulger care au format un cordon și au separat bătăușii.

Totuși, situația rămâne tensionată și în continuare, iar asta pentru că zeci de romi au blocat o stradă din oraș. În aplanarea conflictului au intervenit reprezentanți ai comunității romilor din Soroca, acolo unde se află baronul etnicilor.

Dumitru Zavroțchi, primarul orașului Otaci: „Au plecat împreună cu poliția și comisarul ca să vorbească cu mulțimea, care a blocat circulația. După asta oamenii s-au împrăștiat”.

Dumitru Zavroțchi spune că în localitate se produs deseori asemenea conflicte, însă, de această dată, violențele au degenerat.

Totodată, poliția a inițiat o anchetă penală și a ridicat imaginile video, surprinse de camerele de luat vederi pentru a stabili toate circumstanțele răfuielilor.

În urma violențelor de la Otaci, autoritățile au instituit stare excepțională în localitate. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Astfel, începând de astăzi și până în data de 9 iulie, în Otaci va fi interzisă comercializarea produselor alcoolice după ora 19:00, iar adunarea în masă a oamenilor pe străzile centrale din oraş nu va fi permisă. Totodată, discotecile își vor sista activitatea.

De asemenea, după ora 20:00, copiii se vor putea afla în locuri publice doar în prezenţa unui însoţitor adult.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării