main logo
47449

Bărbat vaccinat cu AstraZeneca la Hâncești, mort peste o zi: Precizări oficiale

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din satul Horjești, raionul Hâncești, ar fi murit după ce ar fi fost vaccinat.

Bărbat vaccinat la Hâncești, mort peste o zi: Precizări oficialeColaj: știri.md

Surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat pentru Știri.md că bărbatul decedat este angajat din sistemul de educație. 

Acesta era șofer de autobuz școlar și singur a venit cu inițiativa de a fi vaccinat anti-COVID.

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că bătrânul a fost vaccinat la data de 16 martie cu vaccinul Astra-Zeneca.

"În urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase și evaluând riscul pierderii dozelor, persoana a fost invitată pentru vaccinare.

Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale. 

Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre oricare reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul persoanei menționate", precizează Ministerul Sănătății.

Totodată, sursa citată subliniază că într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin, iar celelalte 9 persoane vaccinate din același flacon cu bărbatul nu au prezentat careva evenimente adverse post-imunizare.

De asemenea, sursa citată menționează că conform documentației medicale de la asistența medicală primară, pacientul se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: Hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive.

"La data de 17.03.2021, în jurul orei 22:00 a fost solicitată AMU Hâncești de către rudele persoanei. AMU a constatat, pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor. Din anamneza colectată de la soția pacientului, acesta se afla la evidența dispanserică cu Hipertensiune arterială, pentru care administra tratament regulat. 

După examinarea minuțioasă clinică și paraclinică a pacientului, tensiunea arterială cu valorile -160/100 mmHg, a fost stabilit diagnosticul - „sindrom coronarian acut, fără supra denivelare de segment ST.”, fapt pentru care a fost administrat tratament conform protocolului clinic național.

Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost  fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes.

Centrul de medicină legală Hâncești a constat în urma autopsiei cauza directă a decesului - insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică. 

În urma autopsiei, s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic. 

După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat.

Exprimăm sincere condoleanțe familiei și rudelor apropiate", se mai arată în comunicat.

Anterior, Ministerul Sănătății anunța că la prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, la etapa a doua – adulții cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanele cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul de educație și personalul din cadrul serviciilor sociale. 

La etapa a treia va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării