main logo
226486

Bărbat din Congo, stabilit la Sângerei: Moldovean ca mine nu-i

Documentarul ”Moldovean ca mine nu-i...” este despre un tânăr refugiat din Congo, stabilit în Republica Moldova, în satul Pepeni din raionul Sângerei.

Serge Mangole este un exemplu pozitiv de incluziune a unui emigrant într-o societate patriarhală, conservatoare.

Bărbatul este profesor de informatică și educație fizică în școală. Antrenează și echipa de fotbal din sat, transmite Ştiri.md.

El şi-a format o familie. Are doi copii. Sătenii îl percep ca pe unul de-al lor. Culoarea pielii nu mai constituie o bariera de comunicare și bună înțelegere.

Serge Mangole, râzând, îşi aminteşte cum o bătrânică şi-a făcut cruce când l-a văzut prima dată.

„M-a văzut o babă şi s-a speriat, şi-a făcut cruce, parcă a văzut moartea numai că nu aveam coasă... Voi aveţi noroc, vă daţi cu sania, dar de unde sunt eu, în Congo iarnă nu este, e cald... Sângele meu e african, dar sunt moldovean şi cum s-ar spune: Moldovean ca mine nu-i”, povesteşte Serge Mangole, citând un vers din cântecul consăteanului său, interpretul Nicolae Glib.

Filmul este o producție a studioului de filme documentare Telefilmul Chișinău. Partener - Ambasada SUA în Republica Moldova. Recent, cineaștii au publicat pelicula în versiune integrală pe canalul de Youtube:

În 2017, Ziarul Ecoul Nostru a scrie că el a venit în Republica Moldova tocmai din Africa ca să-și continue studiile universitare și a reușit să învețe limba română în aproximativ trei luni. Serge Mangole a îndrăgit într-atât țara noastră, că nu se gândește să se reîntoarcă la baștină.

Aici, în Moldova și-a format o familie frumoasă, prieteni, crește profesional în domeniul pedagogiei. În anul 2014, Serge a susţinut examenul la limba română şi la cunoaşterea Constituţiei RM, iar în următorul an a primit cetățenia Republicii Moldova.

Serge Mangole este originar din Republica Democratică Congo, iar în anul 2004 și-a părăsit țara din cauza conflictelor armate neîncetate, alegând să-și continue studiile la ULIM, Facultatea de Inginerie şi Informatică.

„După absolvire mă gândeam că mă voi întoarce înapoi în Congo, dar nu a fost să fie așa, fiindcă acolo situația s-a agravat și mai tare.

”Am luat o hotărâre importantă atunci, de a rămâne să locuiesc aici, pe aceste pământuri. Îmi este dor de familia mea de acolo, mama, cei trei fraţi şi trei surori, ne putem vedea la moment doar prin intermediul internetului”, a spus Serge.

Fiind întrebat care este diferența dintre aceste două țări, Serge ne-a spus că comportamentul oamenilor de rând este același la fel cum sunt și problemele: salarii și pensii mici, sărăcie. ”Doar că despre Moldova s-a spus mereu că este o ţară săracă, dar Congo este o ţară bogată, cu zăcăminte valoroase, însă oamenii de rând de acolo nu au posibilitate de a profita de ele”.

La început, a avut parte de vremuri grele aici în Moldova. Îşi aminteşte că a primit cu mare greu protecţia umanitară oferită cetăţenilor străini, apoi după absolvire a încercat să se angajeze la mai multe companii din Chișinău – alegându-se până la urmă doar cu promisiunile șefilor de a-l angaja.

Povestea vieții tânărului congolez a luat o altă întorsătură însă, atunci când împrietenindu-se cu studenți din comuna Pepeni, era invitat des în vizită aici în raion. Venea la fiecare sfârșit de săptămână pentru a juca în echipa de fotbal a comunei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării