main logo
3215

Bărbat din Congo, stabilit în R. Moldova: Căldura nu ne salvează de virus

În timp ce unii fug din R. Moldova, ca de pe o corabie naufragiată, congolezul Serge Mangole a îndrăgit atât de tare acest pământ, încât nu se mai gândește să revină la baștina sa.

Bărbat din Congo, stabilit în Moldova: Căldura nu ne salvează de virusFoto: zdg.md

Serge, originar din Republica Congo, orașul Kinshasa, de 14 ani se consideră patriot și parte a neamului moldovenesc, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

 A absolvit Facultatea de Inginerie și Informatică de la ULIM, iar acum locuiește în satul Pepeni, raionul Sângerei, unde muncește în calitate de profesor de informatică și cultură fizică. Tot el antrenează echipa de fotbal din sat.

— Sunteți pedagog, cum vă descurcați în această perioadă, când școlile sunt închise, iar comunicarea a trecut pe on-line?

— E o experiență nouă și foarte interesantă, doar că ne-a luat prin surprindere pe toți. Noi trăim în sat și ușor comunicăm reciproc.

E drept că nu toți au acasă calculatoare sau telefoane performante, conectate la internet, ca să putem face temele concomitent, în direct. 

Cei care au posibilitate, fac ore online, iar cei care nu au, temele le transmit colegii care sunt vecini sau locuiesc în apropiere, sau prin telefonul staționar le anunțăm temele și sarcinile.

— Unii experți spun că la temperaturi înalte noul coronavirus nu rezistă. În țara dvs., Congo, e cald întotdeauna. Care-i acum situația? Există îmbolnăviri, decese?

— Nu e corect că Covid-19 nu rezistă la căldură, sunt țări unde la moment temperaturile sunt mai ridicate sau egale cu cele din Congo, dar au mai multe cazuri de îmbolnăviri decât în Congo. În Congo, sunt vreo 900 de cazuri în total și vreo 40 de decedați. Nu căldura salvează, ci măsurile luate de autorități. Când a apărut primul caz în capitala Kinshasa, la o persoană venită din Franța care a trecut prin Camerun, s-a închis aeroportul internațional de N’djili (Kinshasa), s-a declarat stare de urgență și lumea a intrat în carantină. A fost suspendat transportul din Kinshasa în alte provincii. Recent, cetățenii care au sosit cu un avion charter organizat de autorității, de la aeroport toți au fost plasați într-un hotel pentru 21 de zile de carantină.

Citește întregul interviu pe zdg.md.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării