main logo
431

Banca Mondială va contribui la transparentizarea pieței energetice a Moldovei

Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de Grant pentru realizarea Proiectului „Piața energetică transparentă”, dintre între Guvernul Republicii Moldova și Banca Internațională pentru Dezvoltare și Reconstrucție, care face parte din grupul BM

Banca Mondială va contribui la transparentizarea pieței energetice

„Actualitatea Acordului este determinată de necesitatea pregătirii pentru implementarea Proiectului de interconexiune a sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României, care va permite crearea unei piețe de energie electrică transparente și competitive în Republica Moldova și integrarea ei pe piața regională de energie electrică a Uniunii Europene”, a menționat ministrul economiei și infrastructurii Chiril Gaburici, prezentând proiectul acordului de Grant, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Costul total al proiectului de interconectare constituie 270 de milioane de euro. Construcția stației Back to Back din Vulcănești va fi cofinanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană. Iar Banca Mondială va finanța extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău, prin acordarea unui împrumut.

Totodată, Banca Mondială va oferi un grant în valoare de 410 mii dolari SUA, pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică.  

Grantul va fi divizat în trei părți de bază, pentru elaborarea unui Studiu de fezabilitate detaliat – 351 de mii de dolari SUA, dezvoltarea capacităților ÎS Moldelectrica – 41 de mii de dolari SUA și gestionarea și auditul grantului – 18 mii de dolari SUA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării