main logo
1258

Bancă de haine la Chișinău: Inițiativă pentru nevoiași și refugiați

Persoanele nevoiașe din țara noastră, dar și refugiații din Ucraina pot beneficia de haine, un prânz cald, dar și de multe alte lucruri de primă necesitate, datorită unei organizații de binefacere, care ajută familiile cu mulți copii.

Bancă de haine la Chișinău: Inițiativă pentru nevoiași și refugiațiFoto: TV8

Inițiativa aparține unui moldovean, care, după ce a avut o copilărie grea, acum, împreună cu familia sa, pregătește bucate și-i hrănește pe cei flămânzi, iar celor fără posibilități financiare le împarte îmbrăcăminte. Ba mai mult, el îi îndeamnă pe nevoiași să se adreseze după ajutor, iar pe cei care au haine în stare bună, dar nu le mai poartă, să le doneze organizației, transmite Știri.md cu referire la TV8.

„Iată, aceasta este pe mărimea dumneavoastră, călduroasă și la modă”.

De mai bine de doi ani, această organizație de binefacere îndeamnă oamenii nevoiași să se adreseze după ajutor. Aici, oamenii cu venituri mici pot găsi bunuri de primă necesitate, haine și încălțăminte, iar vinerea, cei fără adăpost, pot beneficia și de un prânz cald. 

De exemplu, Ana este refugiată din Ucraina și spune că lucrurile pe care le-a găsit astăzi aici îi vor fi de mare folos în această iarnă:

„- Iată așa.
- Pentru cine?
- Este pentru mine.
- Și pentru fetiță?
- Iată așa”.

„Suntem recunoscători locuitorilor din Chișinău pentru haine calde. Nu vom îngheța iarna”.

Și această femeie spune că, din cauza războiului din Ucraina, a fost nevoită să-și lase casa și să se mute în Republica Moldova încă din martie. 

Foarte emoționată, ea zice că aceste bunuri sunt extrem de importante pentru familia sa, deoarece banii cu care au venit din Odesa nu le ajung pentru haine, ci doar pentru strictul necesar:

„Am luat câteva scurte, încălțăminte. Va fi cadou de Anul Nou. Și jucării”.

„Pentru noi este un mare ajutor. Suntem demult aici, dar încă nu putem pleca acasă”.

Inițiativa de a-i ajuta pe cei mai triști îi aparține lui Serghei. El, împreună cu soția sa, gătesc în fiecare zi de vineri câte un prânz cald pentru persoanele fără adăpost. Până acum, spune că au încălzit și hrănit sute de oameni din țară, dar și din Ucraina:

„Eu singur am crescut într-o familie în care eu aveam nevoie de haine. Înțeleg ce înseamnă când oamenii nu au posibilitatea să se îmbrace. Mi-a venit ideea să înființez această organizație, pentru a ajuta familiile social-vulnerabile cu îmbrăcăminte”.

Cel care are grijă ca persoanele să primească toate cele necesare este Alexandru, și el refugiat. Ne-a spus că, în fiecare zi, ajută oameni nevoiași, care află despre ei și se adresează după ajutor. La rândul său, spune că le oferă nu doar lucruri materiale, ci încearcă să-i susțină și moral cât de mult poate:

„Aici avem încălțăminte, aici haine pentru copii de la un an până la trei, aici pentru adolescenți și maturi. Aici avem scurte, sacouri, hanorace”.

„Eu discut cu oamenii. Încerc să vorbesc cu ei sufletește. Oamenii nu au nevoie doar de haine, dar și de discuții, ca să mai uite de situația în care s-au pomenit”.

Organizatorii spun că, pe viitor, își doresc să extindă organizația și să deschidă filiale în toate sectoarele orașului. Până atunci, persoanele care au nevoie de ajutor se pot adresa în fiecare marți și joi, pe strada Florilor, 4/3, între orele 10:00 și 17:00. De asemenea, fiecare dintre noi poate dona haine, încălțăminte, jucării, dar și lenjerie de pat. Lucrurile trebuie să fie în stare bună și curate, deoarece vor fi oferite persoanelor care au nevoie de ele.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării