main logo
407

Bălți: Pedagogii au discutat Planul anticorupție în sistemul educațional

La Bălți a fost discutat Planul de combatere a corupției în sistemul educațional pentru următorii doi ani.

Bălți: Pedagogii au discutat Planul anticorupție în sistemul educaționalBălți: Pedagogii au discutat Planul anticorupție în sistemul educațional

În acest sens, Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI a organizat un atelier de lucru la care au participat directorii instituțiilor preuniversitare, reprezentanți ai sectorului asociativ și cei de la Centrul Național Anticorupție. Aceștia au discutat cum este realizat setul de măsuri anticorupție, transmite Știri.md cu referire la Tvn.md

Participanții la discuții, în mare parte directori de instituții de învățământ și reprezentanți ai sectorului asociativ, spun că asemenea dezbateri sunt binevenite și pot contribui la asanarea sistemului educațional:

Igor Poștari, directorul L.T. „Ștefan cel Mare”: „E benefic. Sigur că e benefic și este, adică reglementează, este clar stipulat în plan măsuri concrete care trebuie să fie concret realizate de noi manageri, și apoi noi vom aduce la cunoștința cadrelor didactice, părinților pentru că acest plan sigur că vizează nu numai manageri, dar tot sistemul educațional.”

Rita Socoliuc, directoarea L.T. „V. Maiakovski”:  „În legătura cu activitatea intersectorială a problemelor anticorupții în sistemul de învățământ, deci venim ca să ne învățăm ce să facem, cum să facem, mai bine decât facem”

Olesea Tabarcea, director IP „Clinica Juridică Universitară”: „Guvernul statului a elaborat un astfel de document și aceste sunt documente, care sunt specificate pe domenii, ceea ce este foarte și foarte important. Orice activitate de mediatizare sau activitate de informare este benefică deoarece prin informare ajungem la cunoștința de fapt.”

Ion Pruteanu, șeful direcției educație anticorupție CNA spune, că în implementarea măsurilor anticorupție, instituția este partener al ministerului Educației.

„Prevăzute expres puncte la care trebuie să realizăm împreuna, una dintre care este și mediatizarea în cadrul activităților de instruire anticorupție aspectelor legate de prevenirea corupției în educație atât cu profesorii, dar cât și cu elevii. Să efectuăm activități separate și cu părinții, mă refer la școli și licee, în cadrul căror vom explica anumite rigori și restricții care se aplică în privința lor în relații cu corp profesoral didactic.”

Organizatorii evenimentului cred că asemenea ateliere va ușura implementarea planului anticorupție în sistemul educațional.

„Corupția este o problemă foarte mare în Republica Moldova și ea este nu doar în educație și în medicină, și peste tot, și iată de ce necesită foarte multe eforturi pentru a diminua fenomenul  pentru că el are efectul foarte negativ în orice domeniu”, spune Diana Grosu de la Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI

Locuitorii orașului Bălți sunt de părere că fenomenul corupției este un fenomen răspândit și salută intențiile autorităților de a combate acest flagel:

„În învățământ suntem categoric împotrivă pentru că nu e corect așa să cumpărăm notele, spunem direct, asta nu e bine.”

„Peste tot este corupție nu numai în învățământ, medicină, mă rog, în toate. Trebuie să facem tot posibilul, dacă nu facem nimic, clar că nici nu are de unde să fie bine.”

„Corupție există în toate domeniile. Dacă au fost luate anumite măsuri de contracarare – este bine.”

„Dacă vom învinge corupția se va termina luările de mită și alte probleme din acest sens. Iau mită la toate nivelurile și sus, și jos. Pretutindeni este corupție.

Planul de combatere a corupției în sistemul educațional pentru 2018-2020 a fost adoptat de Guvern în luna august curent. Prin implementarea acestui plan, autoritățile urmăresc eliminarea plăților informale și administrarea transparentă a banilor publici în sistemul educațional. Potrivit unor studii, valoarea medie a mitei în învățământ este de circa 1.400 de lei. Pierderile anuale aduse țării de pe urma actelor de corupţie, per general, ar ajunge la circa 17 miliarde de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării