main logo
758

Balerinii noștri fac furori la Praga

Școala de dans de la Chișinău este foarte apreciată în Europa.

Balerinii noștri fac furori la Praga Școala de dans de la Chișinău este foarte apreciată în Europa.

Veaceslav Burlac și Daria Lazucova, originari din R. Moldova, sunt soliști ai trupei de balet a Teatrului Național din Praga, Cehia. Ei interpretează rolurile principale în spectacolele „Lacul lebedelor”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Frumoasa adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Americana” și „Cenușăreasa”.

Veaceslav și Daria formează un cuplu perfect atât pe scenă, cât și în viață, ei fiind primii moldoveni care anul acesta și-au oficializat căsătoria la Ambasada R. Moldova în Cehia.

Studiile de la Chișinău i-au ajutat să ajungă în Cehia

Veaceslav a sosit pentru prima dată în R. Cehă în 2007, când a participat la un concurs internațional de balet, reprezentând Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău. Balerinul moldovean a avut o prestație bună în fața juriului, iar drept rezultat a fost invitat să-și finalizeze studiile de balet la Praga. Astfel, după absolvirea Colegiului Național de Coregrafie, el și-a început activitatea în trupa de balet a Teatrului Național din Praga. Pentru interpretarea rolului masculin în spectacolul „Ultima fiică a țarului”, moldoveanul a obținut Premiul Thalia. Veaceslav a interpretat și rolul unui soldat rus într-un film realizat de cineastul ceh Vladimír Drha. Și Daria și-a făcut studiile la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău, iar ulterior și-a aprofundat cunoștințele la Colegiul de Coregrafie din Perm (Rusia). În prezent, soții Burlac activează pe post de soliști ai Teatrului Național din Praga.

Baletul moldovenesc nu este susținut financiar

Tinerii balerini spun că nivelul de dezvoltare a culturii baletului în R. Moldova este înalt, dar că nu este susținut financiar. Altfel sunt susținute școlile de balet din Praga, Viena și din alte țări. Reputația bună a școlii de balet de la Chișinău se datorează pedagogilor de înaltă calificare. „Și la Praga, ca și la Chișinău, se predă baletul clasic în tradiții rusești, unica deosebire constând în faptul că, în Europa, este dezvoltat și dansul modern. În ceea ce privește condițiile de activitate în teatru – sălile de balet, de masaj, garderoba și altele -, desigur, la Praga, sunt mult mai bune. De aceea este nevoie ca statul să susțină baletul”, menționează artiștii.

Baletul din Cehia, publicitate la greu

Soliștii trupei cehe de balet susțin că, în domeniul vizat, publicitatea și marketingul în Cehia sunt „cu 100 de pași înaintea R. Moldova”. Frecventarea teatrului în Cehia se consideră o acțiune de mare prestigiu atât pentru cehi, cât și pentru turiști. Ademeniți de fenomenul cultural, oamenii merg la teatru, deși prețurile la bilete sunt cam mari, de la 450 de lei în sus. În Cehia, afirmă soții Burlac, trupa de balet pleacă în turnee, dar nu foarte des, deoarece sunt solicitați de către publicul autohton. Numărul spectacolelor într-o stagiune este de aproximativ 150.

„Suntem bine primiți de către public, fiindcă se pune accent nu doar pe aspectele tehnice ale dansului, dar și pe emoțiile transmise de dansatori, lucruri pe care le-am însușit în timpul studiilor la Chișinău”, au accentuat artiștii.

Școala de la Chișinău, foarte apreciată în Europa

Vorbind despre Colegiul Național de Coregrafie de la Chișinău, artiștii moldoveni spun că acesta este foarte apreciat în Europa. Absolvenți ai acestei instituții fac parte din vestitele trupe de balet din Europa (Viena, Berlin, Amsterdam, Praga, Dortmund). În trupa de balet din Cehia, alături de ei mai activează trei moldoveni, care la fel sunt soliști: Alina Nanu, Irina Burduja și Serghei Gherciu. „Suntem ca o familie, spun ei, petrecem sărbătorile ca acasă, în R. Moldova, și ne susținem reciproc”.

Primul cuplu de moldoveni căsătoriți la Praga

Daria Lazucova si Veaceslav Burlac sunt primul cuplu de moldoveni care anul acesta și-au oficiat căsătoria la Ambasada R. Moldova la Praga. Își amintesc cu mare emoție de faptul că au făcut cunoștința în timpul studiilor la Colegiul de Coregrafie de la Chișinău, studiind zece ani în aceeași clasă. „Viața unii artist de balet încă din copilărie se desfășoară în sala de balet, de aceea nici nu am avut posibilitate să ne îndrăgostim de altcineva”, afirmă ei râzând.

Acum ei sunt parteneri nu numai în viață, dar și pe scenă.

Își văd viitorul în Europa

„Suntem satisfăcuți de nivelul de trai din Praga, iar viitorul ni-l vedem în Europa”, ne-au răspuns artiștii la întrebarea privind planurile lor de mai departe.

Eu au ținut să remarce sprijinul de care se bucură moldovenii aflați în Cehia din partea ambasadorului nostru la Praga, Ștefan Gorda, și a consulului Sergiu Odainic.

„Ne mândrim că suntem moldoveni și depunem toată străduința să contribuim la promovarea imaginii țării noastre în lume, deoarece iubim plaiurile natale”, au conchis Veaceslav și Daria.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării