main logo
2590

Bălănești: O tânără își gestionează propria stâna cu peste 100 de oi

O afacere de nota zece construită cu multă pasiune şi determinare. Este povestea de succes a Anastasiei Adam, o tânără din satul Bălăneşti, raionul Nisporeni, care are propria stână.

Bălănești: O tânără își gestionează propria stâna cu peste 100 de oiBălănești: O tânără își gestionează propria stâna cu peste 100 de oi

La început nu a fost uşor. A împrumutat bani de la bănci, împreună cu soţul ei, iar acum a ajuns să aibă o turmă de peste o sută de oi, relatează Prime.md

Anastasia Adam are grijă de cele peste o sută de oi. Ideea de a construi o stână în localitatea Bălăneşti îi aparţine soţului ei, care a visat la asta încă de când era copil, iar acum cinci ani a pus-o în aplicare.

„Primii paşi au fost ca şi în orice afacere, am deschis o întreprindere, după care am procurat lotul de pământ, am început construcţia casei, după care am adus animalele", a afirmat antreprenoarea Anastasia Adam.

În prezent însă Gheorghe Adam munceşte peste hotarele ţării, iar toate treburile au rămas pe umerii femeii. Un lucru este sigur – de muncă nu duce lipsă.

Dacă nu am angajaţi, pot şi să dorm aici. Facem brânza, dacă este cine să meargă cu ele pe câmp, merge, dacă nu, mergem noi", a spus antreprenoarea Anastasia Adam.

Fiecare mioară a costat între 4.500 și 5.000 de lei. Oile sunt mulse de trei ori pe zi, iar din laptele obţinut se produce brânza.

„Produsul îl distribuim pe contract în mai multe oraşe Chişinău, apoi merge Bălţiul, Soroca, Ungheni, Hânceşti. Cu lâniţa nu facem nimic cu ea deoarece oile sunt de rasa Karakul şi nu are lungimea necesară care trebuie la producerea covoarelor. O aruncăm", a zis antreprenoarea Anastasia Adam.

Stâna este amplasată la o altitudine de 400 de metri, pe cel mai înalt deal din Republica Moldova şi este iluminată cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi panourilor solare.

„Când am venit aici nu era nimic şi evident că nici energie electrică şi vă daţi seama, pe când, fără lumină, iarnă, vară, toamnă, noapte, zi, e foarte greu. Avem lumină tot timpul anului, chiar dacă satul nu are energie, noi avem", a afirmat antreprenoarea Anastasia Adam.

Familia Adam a fost susţinută de autorităţile locale.

„Primăria a mers la întâmpinare şi a acordat teren pentru păşunat, teren pentru pregătiea nutreţurilor. Este un exemplu demn de urmat pentru ceilalţi tineri, ei au venit şi au introdus capitalul lor pentru a dezvolta businessul la sat", a spus primarul comunei Bălăneşti, raionul Nisporeni, Grigore Pîrțac.

Proprietarii îşi propun să construiască în viitor şi o agropensiune.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării