main logo
993

BAC 2017: Impostori descoperiți la examenele din Bălți

La unul din centrele de susținere a examenelor de bacalaureat din Bălți în timpul susținerii repetate au fost curmate două tentative a unor impostori de a susține testele în locul altor persoane.

BAC 2017: Impostori descoperiți la examenele din BălțiCandidații trebuie să se prezinte la examenul de bacalaureat cu buletinul de identitate. Foto: Dmitrii Gordaș

Una dintre cele mai des întâlnite încălcări în timpul examenelor este copierea. Liceenii bănuiți de copiere sunt eliminați de la examen. Însă, în timpul sesiunii suplimentare de Bacalaureat, în Bălți, a apărut o modalitate mai "creativă" de a ocoli regulile, scrie esp.md.

Sursele ziarului «СП» din poliție au comunicat, că joi, pe data de 20 iulie, la liceul teoretic Mihai Eminescu, unde s-au adunat liceenii din Bălți și alte nouă raioane din nordul republicii, doi candidați au încercat să trișeze.

Ofițerul de presă al inspectoratului de poliței Bălți, Olga Bejenaru, a confirmat că, în dimineața zilei de 20 iulie, la poliție s-au adresat reprezentanții administrației unuia din liceele orașului, unde sunt susținute examenele de Bacalaureat. Olga Bejenaru a relatat că un tânăr din raionul Ungheni a folosit un buletin de identitate cu semne evidente de falsificare ca să obțină dreptul de a participa la testare.

El a mizat pe faptul că va prezenta buletinul de identitate al unui cunoscut (datele personale se verifică de angajații centrului de susținere a examenlor), care va conține fotografia sa. Astfel de modificări nu au trecut neobservate.

În conformitate cu punctul 91 al "Metodologiei de organizare și desfășurare a examenelor de bacalaureat", candidații nu au dreptul să acorde ajutor în rezolvarea itemilor altor candidați și să perturbeze examenul în orice formă. Cei care încalcă regulile, după cum prevede documentul, sunt eliminați de la examen, iar testele lor de examinare se anulează prin bifa "test anulat pentru perturbarea examenului". Ei vor putea susține examenul doar la anul viitor în cadrul sesiunii de bază.

"În timpul aflării poliției la liceu, a fost depistat încă un asemenea caz. La aceeași schemă a apelat și locuitoarea raionului Fălești. Domnișoara de 22 de ani a vrut, probabil, astfel să-și ajute o cunoscută, care a picat examenul la disciplină în timpul sesiunii de bază", a precizat Olga Bejenaru.

Poliția investighează circumstanțele cazurilor. În conformitate cu spusele purtătorului de cuvânt, veridicitatea actelor prezentate de cei doi candidați va fi verificată în cadrul expertizei. Dacă se va descoperi că au fost falsificate, făptașii vor fi atrași la răspundere. Ei vor achita o amendă în valoare de până la 32.500 de lei sau vor fi privați de libertate pe un termen de până la 2 ani.

Sesiunea suplimentară s-a desfășurat în perioadă 17-24 iulie. La susținere repetată s-au înscris 7.000 de candidați din toată Republica. În două centre din Bălți trebuiau să susțină examenele 832 de persoane; cei care au picat la vreo disciplină din sesiunea de bază sau cei, care, din motive obiective nu au putut participa la ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării