4449
4
Avocatul lui Vlad Filat: Adevărul despre dosarul fostului premier
4449
4

Avocatul fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a susținut o conferință de presă cu tema „Adevărul despre dosarul lui Vlad Filat”.

„Conferința a fost progamată de mai mult timp, doar a coincis cu ultimele evenimente”, a spus avocatul Victor Munteanu în debutul conferinței de presă.

Potrivit apărătorului, în cadrul primului dosar nu s-a oferit ex-premierului posibilitatea de a se apăra, iar „în cadrul unul proces penal corect, Filat ar fi fost achitat”.

„Procesul de judecată s-a pornit de la tribuna Parlamentului la 15 octombrie 2015. Ridicarea imunității a fost absolut ilegală. În doar după luni de la intentarea cauzei, în două luni procurorii au expediat-o în instanță. Suma exorbitantă a fost anunțată de la tribuna centrală a pentru a duce în eroare deputații și comunitatea internațională. 

Procesul în judecată a avut loc cu ușile închise, nu a fost posibilitate să fie audiați martorii, să fie efectuată expertiză financiară, traducerea actelor, și alte încălcări, care dacă nu ar fi fost, Filat ar fi avut posibilitatea să se apere și să fie declarat vinovat”, a spus Munteanu.

„La fel și Curtea de Apel Chișinău, cu încălcări, în doar două luni, care a mai scăzut din sumă, datorită presei care a publicat că persoanele din Rusia care i-ar fi adus bani lui Filat nici măcar nu-l cunoșteau. Curtea Supremă a respins recursul. Modul în care a fost examinat dosar Filat demonstrează că în RM sentințele sunt scrise, nu după convingerea judecătorilor, dar pentru a reduce la tăcere persoanele incomode”, a adăugat avocatul.

Avocatul a prezentat câteva încheieri judecătorești care, potrivit lui, demonstrează că banii respectivi nu erau pe contul companiei atribuite lui Filat. 

„Procurorii știau asta, dar nu s-a dorit să se știe”, a spus Munteanu.

Avocatul afirmă că se impune rejudecarea cauzei, în urma căreia Filat a fost condamnat la 9 ani de pușcărie, întrucât sumele puse la baza condamnării sunt fictive.

„Procurorul a anunțat de la tribuna centrală suma de 250 de milioane de dolari. În judecată au trimis 40 de milioane de dolari. Curtea de Apel a exclus 16 de milioane. Prin cererile de. S-a ajuns la 3 milioane de dolari. Chiar și cu această sumă vom demonstra că a fost atribuită ilegal. Nu am reușit până acum deoarece e vorba de zonele off-shore”, a spus Victor Munteanu.

Avocatul a anunțat că, după conferința de presă, va depune o cerere de revizuire și a solicitat ambasadelor să urmărească modul în care justiția își va face treaba.

Potrivit avocatului, la moment Filat beneficiază de un tratament medical, diagnosticul pus fiind blocaj de nervi la nivelul zonei cervicale care radiază la mâna dreaptă.

Filat pledează, în continuare, nevinovat în ambele dosare.

Citește și
article image
Avocatul fostului șef de Interne de la Tiraspol cere acces...
0
104
article image
Percheziții la Aeroport, Avia Invest și Vladimir Cebotari
0
3040
article image
Iurii Topală, șeful Căilor Ferate din Moldova, și-a dat...
1
396
article image
Grozavu, escortat la Procuratură: Dosarele în care a fost...
3
972