main logo
510

Avocatul lui Oleg Pruteanu: Justiția în Moldova este la pământ

Avocata Ala Raevschi susține că ginerele și clientul său, Oleg Pruteanu, învinuit de trafic de droguri, este ținut în arest preventiv a 25-a lună, în baza aceleiași învinuiri, fără acțiuni de urmărire penală și cu aplicarea torturii.

Avocatul lui Oleg Pruteanu: Justiția în Moldova este la pământFoto: Ipn.md

În același timp, acuză avocata, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale difuzează informații false legate de Oleg Pruteanu cu scopul de a induce opinia publică în eroare, transmite Știri.md.

Într-o conferință de presă la IPN, Ala Raevschi a declarat că una dintre informațiile difuzate este faptul că dosarul penal în care este vizat Oleg Pruteanu a fost transmis recent de către Federația Rusă. Or, spune apărătoarea, dosarul penal a fost trimis în Moldova încă în octombrie 2018. O bună parte din acesta, care nu îl vizează pe Oleg Pruteanu, se află deja în examinare judecătorească.

„Această învinuire este încadrată în dosarul care este în urmărire penală judecătorească, pentru care Pruteanu a stat în detenție 12 luni, apoi încă 12 luni. Nu poate procurorul să spună că acum a venit dosarul și ei au preluat învinuirea”, susține avocata.

Ala Raevschi a prezentat imagini cu ordonanțe, demersuri, plângeri, dar și imagini video de la eliberarea lui Oleg Pruteanu din Penitenciarul 13 și imediata lui reținere. Ala Raevschi insistă că Oleg Pruteanu nu a fost eliberat în 2018, așa cum afirmă procurorii, ci se află în detenție continuă a 25-a lună, în lipsa unei sentințe. Pe 20 septembrie curent, urma să fie eliberat, pentru că demersul procurorului nu a mai fost prelungit. Or, Pruteanu nu a reușit bine să iasă în ușa penitenciarului că a și fost încătușat.

„Justiția în Moldova este doborâtă la pământ. Faptul că procurorii vin obraznic cu atâtea minciuni pentru a induce în eroare opinia publică denotă un scop bine determinat: mimarea luptei cu traficul de droguri și protejarea adevăraților traficanți de droguri”, afirmă Ala Raevschi. Potrivit ei, nu se dorește decât să-l facă pe Oleg Pruteanu țap ispășitor.

Avocata mai spus că legea nu funcționează, iar „toate afirmațiile ce țin de instaurarea unui stat de drept, cu respectarea drepturilor omului, precum și o justiție corectă, transparentă și independentă, sunt doar declarative”. Potrivit ei, „cei care au slujit regimului capturat, cu același succes slujesc noii guvernări”. „Și săraca lege stă aruncată într-un ungher, iar servilii surâd pe sub mustață sau chiar râd obraznic în față preluând oribila sa activitate”, a declarat Ala Raevschi.

Apărătoarea a făcut apel către președintele țării și către premier să ia atitudine pe marginea acestui caz, pentru că altfel se va rămâne doar la declarații.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării