main logo
3706

Avocatul care a candidat la funcţiile de deputat şi procuror general, condamnat

Avocatul Ilie Rotaru care a candidat la funcţiile de deputat şi procuror general are de ispăşit o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Avocatul care a vrut să fie deputat şi procuror general, condamnatFoto: zdg.md

Decizia din 2017 a judecătoriei Chişinău a fost menţinută de Curtea de Apel. Avocatul este cunoscut opiniei publice după ce a apărut în conferinţe alături de Viorel şi Victor Ţopa şi de Andrei Năstase, transmite Știri.md cu referire la publika.md

Acum 2 ani magistraţii i-au interzis să lucreze în domeniul gestionării bunurilor și mijloacelor financiare pe cinci ani. Iar pentru a nu se eschiva de la răspundere penală, judecătorii au decis arestarea preventivă a lui Rotaru până la pronunţarea definitivă. Totuşi, Rotaru nu a mai ajuns după gratii, pentru că Judecătoria Chişinău nu a transmis sentinţa poliţiei din raza domiciliului inculpatului.

Rotaru a fost plecat în România în ultimii ani, iar în vară s-a întors în Moldova. El a candidat la funcţia de deputat în circumscripția nr. 50, la vest de Republica Moldova, în cadrul alegerilor parlamentare noi. Apoi a vrut să devină procuror general, dar candidatura lui a fost respinsă de Comisia Ministerului de Justiţie. Mai mult, luna trecută, Ilie Rotaru a fost prezent la protestul de la Adunarea Generală a judecătorilor.

După ce a contestat decizia primei instanţe la Curtea de Apel, în 11 noiembrie, magistraţii au menţinut condamnarea de nouă ani, iar în 19 noiembrie, aceasta va intra în vigoare. Deşi Ilie Rotaru s-a eschivat o dată de la răspunderea penală, procurorii nu au mai luat măsuri preventive de această dată. Într-un răspuns oficial oferit de Procuratura Generală, se arată că acest lucru nu s-a întâmplat pe motiv că sentinţa (în partea aplicării măsurii preventive) nu a fost pusă în executare de către prima instanță de judecată conform prevederilor Codului de procedură penală.

Decizia instanței de apel de menţinere a condamnării de nouă ani de puşcărie pentru Ilie Rotaru este definitivă și executorie, dar poate fi contestată la CSJ cu recurs în termen de 30 zile de la data pronunțării deciziei motivate. Rotaru, care s-a declarat întotdeauna nevinovat în instanţă, nu ne-a răspuns la telefon pentru vreun comentariu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării