main logo
550

Avocații lui Vlad Filat cer revizuirea primului dosar. Motivul

Vlad Filat vrea ca dosarul său în care a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare să fie reluat de la „0”, iar sentința să fie revizuită.

Avocații lui Vlad Filat cer revizuirea primului dosar. Motivul

Asta pentru că ei ar fi depistat noi circumstanțe care ar putea schimba decizia finală. Adus în sala de judecată, fostul premier s-a referit și acuzațiile aduse fiului său în Marea Britanie, dar și cu cine ar trebui să facă alianță cei din blocul ACUM.

„Domnule Filat, cu cine ar trebui să facă alianță ACUM? – Eu cred că ei știu ce trebuie să facă și haideți să avem un proces astăzi. – Cum vă par rezultatele alegerilor? – Dați-mi voie să particip la proces”, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

Acesta nu a vrut să ofere detalii despre acuzațiile aduse fiului său și a ironizat pe seama celor care l-au votat pe Ilan Șor.

„De unde fiul dumneavoastră are 1000 de lire sterline pentru a achita apartamentul în Marea Britanie? – Eu cred că dumnealui are vârsta necesară în care să vă răspundă. După autodenunț Ilan Șor a devenit deputat, cum comentați? – Felicit poporul Moldovenesc cu acest lucru”.

În ședința de astăzi Filat a venit să ceară ca dosarul său în care a fost condamnat inclusiv la Curtea Suprema, să fie revizuit. Acesta însă nu crede că judecătorii vor lua o hotărâre în favoarea lui.

Eu deja de atâta timp am încetat să am speranțe false. Ceea ce este important ca noi să parcurgem toate căile”.

De la începutul ședinței, avocații au cerut ca doi din cei trei judecători să fie schimbați. Și asta pentru că aceștia au examinat dosarul Filat și l-au condamnat. Cererea însă a fost respinsă.

„Ridică semne de întrebare la imparțialitate. Ne-am condus strict de prevederile codului de procedură penală care spune că aceiași judecători care au examinat anterior și s-au pronunțat asupra unei cauze, inclusiv în privința vinovăției sau nevinovăției unei persoane, ar putea fi imparțiali”, Victor Munteanu, avocat.

Cât despre solicitarea ca dosarul să fie revizuit, avocatul spune că deține suficiente probe ca procesul să fie reluat.

„Este vorba de 2,7 milioane de euro, i-a fost imputată atât lui Vladimir Filat cât și altei persoane. Respectiv această sumă de bani dumnealui a fost obligat să o restituie statului la fel ca și cealaltă persoană care a fost condamnată”, Victor Munteanu, avocat.

„Am pledat pentru respingerea acesteia în primul rând considerând că este tardivă, peste un an de zile de când a devenit irevocabilă hotărârea domnului Vladimir Filat”, Eugen Rurac, procuror.

Hotărârea cu privire la revizuire va fi pronunțată pe 28 martie. Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. 

Pe tot parcursul cauzei el nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic. Dosarul a ajuns la CtEDO care a anunțat că îl va examina în regim de urgență. În prezent Filat mai are un proces aflat în prima instanță. De această dată el este acuzat pentru spălare banilor, fapte pe care la fel nu le recunoaște.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării