4 750
2
Avion NATO, filmat la Bălți. Explicația Ministerului Apărării
4 750
2

Locuitorii orașului Bălți au observat un avion de tip militar, zburând deasupra orașului.

Foto: militaryedge.org

Aeronava a fost filmată în preajma zonei libere economice și la aeroportul vechi. 

Potrivit spuselor autorului video, avionul zbura foarte aproape de pământ. 

El a presupus că acest echipaj aparține țărilor NATO, transmite Știri.md cu referire la esp.md.

Site-ul f24.com a confirmat că acest avion a zburat deasupra orașului Bălți și este de tipul Lockheed C-130 Hercules.

Lockheed C-130 Hercules este un avion militar pentru pasageri, pentru distanțe medii și mari, fabricat în SUA. 

Este utilizat de SUA, țările NATO (inclusiv România) și alte țări, fiind cel mai răspândit avion militar din lume.

Potrivit Ministerului Apărării din Republica Moldova, avionul aparține forțelor aeriene militare ale României, fiind folosit la ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative din marmură cu efigia generalului-maior parașutist aviator Grigore Baștan, în satul de baștină al acestuia, Flămînzeni, raionul Sângerei. 

La eveniment au participat secretarul general de stat, Radu Burduja, locţiitorul şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, colonel Eduard Ohladciuc, şi militarii Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger”.

În cadrul evenimentului, la care au fost prezenţi oficiali din ministerul Apărării din România, atașați militari, reprezentanţi ai autorităților publice locale din cele două ţări, Radu Burduja a spus că generalul Baştan este un exemplu pentru toţi militarii pentru că, prin ceea ce a realizat, a contribuit la dezvoltarea paraşutismului românesc şi a educat generaţii de paraşutişti din Armata României. 

„Astăzi, cred că cel mai frumos omagiu adus celui care a fost Grigore Baştan este să inaugurăm această placă comemorativă, iar colegii paraşutişti – de pe ambele maluri ale Prutului – să-l onoreze pe domnul general prin salturi comune”, a spus secretarul general de stat. 

Cu această ocazie, la Flămînzeni, ofiţerii din Forţele Speciale ale Armatei Naţionale şi Armatei României au executat paraşutări demonstrative din aeronava Forţelor Aeriene Române C-130 Hercules. 

Generalul-maior Grigore Baştan, născut în satul Flămînzeni la 23 ianuarie 1922, a pus bazele parașutismului militar modern în România.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter