main logo
879

Avertizarea ecologiștilor: Pericolul de la intrarea în municipiul Bălți

Situație critică în municipiul Bălți. Mai mulți locuitori se plâng că, de ani de zile, sunt otrăviți cu fumul emanat de groapa de gunoi, aflată la periferia orașului.

Avertizarea ecologiștilor: Pericolul de la intrarea în municipiul BălțiFoto: captură video

Zilnic, în municipiu, dar și în localitățile din preajmă sunt depozitate tone de deșeuri cărora li se dă foc. Ecologiștii bat și ei alarma, îngrijorați de efectele nocive ale poligonului asupra mediului, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.

Locuitorii din Bălți spun că sunt nevoiți zilnic să inhaleze fumul toxic emanat de deșeurile arse la groapa de gunoi din apropierea satelor Țambul și Bilicenii Noi.

„Acolo mereu arde ceva, iar vântul aduce fumul în oraș și este imposibil să respiri. Sărmanii oameni nu știu încotro să o apuce”.

„Ar putea să găsească alte metode de a lupta cu gunoiul”.

„Când vin prin sate, amendează oamenii pentru un foc mic, dar groapa asta e de zeci de ani și nu se mai îngrijește nimeni. Nu numai că poluează aerul. Multă lume s-a calicit și încă o să se mai calicească”.

Activiștii civici și ecologiștii susțin că trebuie luate măsuri neîntârziate pentru oprirea dezastrului ecologic.

Maxim Burduja, activist civic: „În primărie nu avem nici un departament sau persoane care să scrie proiecte, care să caute să aducă acești bani care trebuie investiți pentru a rezolva această problemă și asta este sub mare semn de întrebare de ce administrația locală oprește din interiorul primăriei aceste inițiative sau aceste căi de rezolvare a problemei”.

Ghenadie Ciumaș, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bălți: „Clar că se poluează mediul, fiindcă ard diferite deșeuri care sunt acolo. Fumul acesta nimerește și în satele din apropiere cum ar fi Bilicenii Vechi, Bilicenii Noi. Depinde în ce direcție bate vântul. Trebuie făcute niște calcule, responsabilii din sănătate să preleve anumite probe față de aerul dat”.

Fostul șef al întreprinderii municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” susține că problema a rămas nesoluționată din cauza unei deplasări eșuate în Germania, acolo unde urmau să învețe ce să facă.

Iurii Hmarnîi directorul întreprinderii municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți: „Firma a propus ca noi să plecăm în Germania pentru 3 zile pe banii firmei din Germania ca să ne uităm la un poligon cum se face prelucrarea. Atunci domnul primar nu a putut să meargă și a rămas întrebarea deschisă”.

Am încercat să obținem o reacție de la Nicolae Grigorișin, degrevat din funcția de viceprimar al Bălțiului pe perioada campaniei electorale, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Groapa de deșeuri cuprinde o suprafață de 20 de hectare și activează de peste 30 de ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării