main logo
708

Avertizare: Scoaterea caligrafiei din şcoală favorizează analfabetismul

“Spatele drept, caietul înclinat și stiloul în mână”. Sunt indicații care au dispărut din școlile românești. Caligrafia a fost scoasă din programă, iar tinerii renunță la scrisul de mână, cuceriți de tastele telefonului şi ale calculatorului.

Avertizare: Scoaterea caligrafiei din şcoală favorizează analfabetismul

Un fenomen care favorizează analfabetismul și ucide creativitatea, spun specialiștii, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Mai multe personalități au participat miercuri la ″Ora de Caligrafie, de la Muzeul Cotroceni″⁣. Dascăli, sportivi sau elevi vor să atragă atenția că lecțiile de caligrafie sunt importante pentru dezvoltarea copiilor.

Participant: ″Voi copii, cunoaşteţi sensul cuvântului caligrafie? ştiţi ce înseamnă caligrafia?

Nu e de mirare că niciun copil n-a ştiut să răspundă. Disciplina caligrafie a fost scoasă din programa şcolară imediat după ’90 în timpul mandatului ministrului Andrei Marga.

Astăzi, timp de 60 de minute mai mulţi copii au învăţat ce rol are caligrafia în viaţa lor invadată de tehnologie.

Reporter: Tu unde scrii mai mult, pe hârtie sau pe telefon?
Copil: Pe telefon, pentru că nu ştiu, toate colege mele, vor să vorbească cu mine pe whatsapp″

Lipsa scrierii de mâna cu stilou, spun dascălii, a început să fie vizibilă în rândul elevilor.

Învăţătoare: ″Mai omit nişte litere, au câteva probleme gramaticale, unii ajung să scrie doar de tipar, numai cu litere de tipar, pentru că ei tastează foarte mult pe tablete, pe telefoane”.

Mihai Șora: “O comunicare strict orală e o comunciare primară”

Filosoful Mihai Șora a avertizat că scoaterea caligrafiei din şcoala favorizează analfabetismul.

Mihai Sora: ″Spre analfabetism se îndreaptă, da. O comunicare orală strict orală e o comunciare primară. E un fel de disciplina care mă obliga să gândesc cu amănunte, corect, nu aşa global şi aproximativ să dau drumul cuvintelor. Când aştern pe hârtie mă gândesc la ce scriu″⁣

Şi pentru a demonstra asta, Denisa scrie caligrafic mesaje personalizate, la cererea doritorilor.

Denisa: ’Am rugat oameni să-mi trimită citate, am început să le scriu şi să le postez pe reţele, instagram, Facebook, nu pot să vă zic cât de greu a fost să găsesc în România un brush pen″.

Şi asta pentru că instrumente de scris caligrafic aproape că au dispărut la noi în ţară. Roxana este educatoare de 11 ani şi face acasă tocuri pentru peniţe pe care le dăruieşte elevilor că să îi încurajeze să scrie de mână.

Roxana Panait : ’Tocurile de peniţa au apărut ca o necesitatete, tocurile de peniţe sunt scumpe la noi în ţară, nu se găsesc materiale pe care le vor cei care să facă caligrafie, trebuie procurate din Anglia, Germania, sunt foarte scumpe″

Mihai Sora: ″In vremea noastră, cu peniţa scriam subţire, când apăsam în jos se făcea gros, era caligrafia clasică, a disparut″⁣

În anumite şcoli, în clasele primare, caligrafia este materie opţională.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării