main logo
8636

Avertizare de la Cuciurgan: Risc de deficit de energie în R. Moldova

Centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol, amenință că va reduce, începând cu 11 octombrie curent, volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului.

Avertizare de la Cuciurgan: Risc de deficit de energie în R. MoldovaFoto: agora.md

Această decizie e dictată de faptul că „Gazprom” a micșorat cu 35 la sută livrările de gaze în luna octombrie și nu poate fi produsă energia electrică în volum deplin, transmite Știri.md cu referire la Ziarulnational.md.

Într-o scrisoare făcută publică de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, reprezentanții centralei de la Kuciurgan susțin că cei de la „Moldovagaz” trebuie să soluționeze de urgență tranzitul de gaze prin Ucraina. Asta ar însemna ca „Moldovagaz” să semneze un contract de furnizare a gazelor cu „Gazprom”.

Dacă această chestiune dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” nu va fi soluționată până pe 10 octombrie curent, „Moldavskaia GRĂS” va fi nevoită să reducă proporțional livrările de energie electrică, în conformitate cu înțelegerea din 30 martie 2021”, se arată în scrisoare.

În opinia lui Slusari, la mijloc ar fi o acțiune de sabotaj sau neglijență din partea conducerii „Moldovagaz” în procesul de negocieri cu „Gazprom”.

„Ieri am propus ca autoritățile de la Chișinău să înceapă urgent negocieri cu Ucraina, în vederea asigurării cu energie electrică din țara vecină. 

Am intuit că urmează amplificarea șantajului din partea Federației Ruse, cu implicarea enclavei transnistrene”, a punctat Slusari.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării