main logo
1340

Avertizare: Buteliile cu gaz, un pericol major în casele oamenilor

Buteliile cu gaz instalate în gospodării continuă să facă victime, pe motiv că sunt folosite cu abateri de la normele de siguranță.

Avertizare: Buteliile cu gaz, un pericol major în casele oamenilor

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, de la începutul anului s-au produs 14 explozii, iar majoritatea au avut loc din cauza buteliilor de gaz neconforme, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Gospodăria Victoriei Calmîş din satul Pănăşeşti, raionul Străşeni, nu este conectată la conducta de gaz. Femeia spune că nu are destule resurse financiare pentru asta și este nevoită să folosească butelia.

"Eu sunt văduvă de 37 de ani şi nu am putut să achităm ca să punem pe vremea aia şi iată asta e tot. Se duce nepotul cu balonul, îi dau bani, îl umple şi gata."

Cu aceeași problemă se confruntă și Maria Raiu din satul Scoreni, raionul Străşeni.

"Noi aici moştenim casa bunicii şi ea tot aşa s-a folosit de butelia de gaz şi noi în continuare, până o să ne conectăm la gazul centralizat o să ne folosim în continuare de butelie."

Femeia spune că știe despre riscurile la care se supune, dar afirmă că respectă câteva reguli stricte.

"Nu o punem în încăpere, la aer închis, ca să nu explodeze, ca să nu fie probleme ne străduim şi noi cât de cât."

Potrivit expertului în energetică, Victor Parlicov, principalul motiv al utilizării buteliilor de gaz este sărăcia.

"Gazul propan-butan mai mult se utilizează în localităţile unde nu este gaz natural, unde lumea este relativ săracă şi vrea un confort cât de cât. Aragazurile electrice sunt mult mai eficiente, problema este că aragazurile electrice moderne sunt mult mai scumpe."

Există, însă, și câteva soluții pentru a evita tragediile.

"Trebuie restabilit sistemul de monitorizare şi de verificare a calităţii lor, trebuie de creat un sistem de informare a oamenilor cu privire la modul de exploatare a acestor baloane", a menționat Victor Parlicov.

"Îndemnul nostru este ca specialiştii să verifice, în primul rând, aceste butelii de gaz. Mai mult decât atât, nu trebuie verificată butelia de gaz folosind flacăra deschisă. Acestea trebuie ţinute într-un suport rigid metalic în afara locuinţei, în afara clădirii în aşa fel ca să nu fie expuse riscului", a remarcat Liliana Pușcașu, ofiţer de presă al IGSU.

La începutul săptămânii, un bărbat de 60 de ani din raionul Nisporeni a ajuns la spital în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaze în propria casă. O explozie de proporţii s-a produs şi în anul 2018, într-un bloc din sectorul Râșcani al Capitalei. Atunci au decedat 5 persoane, printre care şi un copil.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării