main logo
372

Autoritățile intenționează să modifice Legea comunicațiilor poștale

Regulile la stabilirea tarifelor pentru servicii poștale ar putea fi schimbate. Autoritățile intenționează să modifice Legea comunicațiilor poștale.

Autoritățile intenționează să modifice Legea comunicațiilor poștaleAutoritățile intenționează să modifice Legea comunicațiilor poștale

Conform amendamentelor propuse, tarifele stabilite pentru serviciile din sfera serviciului poștal universal vor fi conforme cu următoarele principii, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

- tarifele trebuie să fie accesibile și stabilite astfel încât toți utilizatorii, indiferent de poziția geografică și ținând cont de condițiile naționale geografice, să aibă acces la serviciile poștale furnizate, cu excepția nevăzătorilor și a prizonierilor de război care beneficiază de servicii poștale gratuit;

- tarifele trebuie să fie orientate în funcție de costuri și să stimuleze furnizarea unui serviciu poștal universal eficient;

- tarifele trebuie să fie transparente și nediscriminatorii;

- tarifele trebuie să fie fundamentate în funcţie de costuri şi aplicate unic pe întreg teritoriul țării;

- aplicarea unui tarif uniform nu exclude dreptul furnizorului de serviciu poștal universal de a încheia acorduri tarifare individuale privind prețurile cu utilizatorii.

Proiectul mai conține prevederi suplimentare privind utilizarea datelor cu caracter personal. De asemenea, conform Convenției UPU, a fost introdusă prevederea privind utilizarea formularelor UPU și a fost stabilit mecanismul de finanțare a serviciului poștal universal și a serviciilor poștale gratuite.

Totodată, a fost introdusă prevederea privind stabilirea limitei de greutate a serviciilor poștale rezervate de până la 100 gr către anul 2019, iar către anul 2021 piața serviciilor poștale se va liberaliza total.

Pe piaţă serviciilor poştale din Republica Moldova activează un singur furnizor de serviciu poștal universal – Întreprinderea de Stat ”Poşta Moldovei” şi 38 de furnizori de servicii poștale deschise concurenței (înscriși în Registrul public al furnizorilor de serviciu poștale). Din totalul furnizorilor de servicii poștale înregistrați, 26 – au notificat prestarea atât a serviciilor din sfera serviciului poștal universal, cât și din afara sferei acestui serviciu, iar 13 furnizori de servicii poștale prestează doar servicii din afara serviciului poștal universal.

În anul 2017, valoarea pieței poștale în Republica Moldova a înregistrat o creștere de 16, 2 milioane lei și a ajuns la peste 320 de milioane de lei, iar volumul de trimiteri procesate a crescut cu 57,1 mii și a constituit 61,6 milioane de trimiteri poștale. Creșterea volumului total al veniturilor se datorează creșterii numărului de trimiteri care fac parte din serviciile rapide (exprese) (+19,8%) și colete poștale (13,1%), acestea având tarife mai mari, decât trimiterile poștale simple.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării