main logo
1689

Auditul Moldovagaz. Spînu: Agenția Proprietății Publice a semnat contractul

Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit al datoriei ”Moldovagaz” față de concernul rus ”Gazprom”.

Auditul Moldovagaz: Agenția Proprietății Publice a semnat contractul

Despre acest lucru a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, transmite Știri.md.

”Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.

Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022”, a declarat Spînu.

Reamintim că anul trecut, contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani. Acesta prevedea și efectuarea unui audit pentru stabilirea tuturor cauzelor care au dus la acumularea unei datorii istorice de aproximativ 700 de milioane de dolari. Procedura a rămas nemișcată după începutul războiului din Ucraina. În luna august, Moldovagaz va plăti 1.458 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom.

Potrivit șefului de la Moldovagaz, asta înseamnă cu 478 de dolari mai mult decât în iulie, când achitase 980 de dolari pentru aceeași cantitate. Urmare a scumpirii, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un tarif de 22 lei și 99 de bani pentru un metru cub de gaze naturale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării