main logo
1068

Au omorât un om dar s-au plâns la CEDO: Mii de euro pentru 3 ex-polițiști

Trei foști polițiști din Capitală urmează să primească despăgubiri de 5.700 de euro după o nouă condamnare a Moldovei la CEDO.

Au omorât un om şi s-au plâns la CEDO: Mii de euro pentru ex-polițiști

Curtea a constat că refuzul instanțelor naționale de a oferi reclamanților acces la documentele referitoare la arestul lor reprezintă încălcarea drepturilor, ei neputând să conteste mandatele de arestare. Foștii oameni ai legii au fost acuzați de omorul unui transnistrean, transmite Ştiri.md cu referire la CrimeMoldova.

Potrivit lhr.md, hotărârea în cauză a fost publicată la 10 iulie. Curtea Europeană a constat că în cazul celor 3 nu a fost respectat principiul „egalității armelor”.

În 2010, polițiștii au bătut crunt un transnistrean, pe care au încercat să-l rețină. Ei aflase că acesta intenționa să vină la Chișinău cu o sumă mare de bani pentru a încheia o tranzacție privind bunuri imobile. Oamenii legii l-au bătut până acesta și-a pierdut cunoștința și l-au urcat într-o mașină. După câțiva ani, bărbatul a fost găsit mort într-o fântână.

Oamenii legii au declarat că au crezut că transnistreanul era un infractor și că intenționau să-l ducă la poliție pentru a fi audiat. Ei au povestit că l-au urmărit și l-au arestat, însă ultimul ar fi reușit să fugă.

În februarie 2011, cei trei polițiști au fost reținuți și acuzați de răpire, crimă și abuz de putere. Li s-au adus învinuiri că l-au reținut în mod ilegal pe transnistrean până a murit, cu scopul de a-și însuși banii victimei.

Bărbații au fost plasați în arest, care a fost prelungit de mai multe ori, iar instanțele au respins toate recursurile depuse în privința aplicării și prelungirii arestului.

Reclamanții invocau că avocatul lor nu a primit acces la materialele privind justificarea arestului, fapt care s-a întâmplat mai târziu. De cealaltă parte, procurorul și judecătorii susțineau că există riscul ca polițiștii să se eschiveze de la urmărirea penală, să influențeze ancheta sau să săvârșească alte infracțiuni.

În septembrie 2011, după mai multe prelungiri ale arestului, Judecătoria Rîșcani i-a achitat pe reclamanți și a dispus eliberarea lor în sala de judecată. După eliberare, reclamanții însă s-ar fi ascuns și s-ar afla în libertate.

La 11 martie, 2013, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea de achitare și i-a condamnat pe cei 3 polițiști la 7 ani de închisoare. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a menținut această hotărâre.

După ce a fost găsit corpul transnistreanului, a fost inițiată o nouă serie de proceduri penale bazate pe acuzații de crimă împotriva polițiștilor.

La CEDO, ex-polițiștii s-au plâns doar de procedurile de până la găsirea corpului și anume de faptul că deciziile judecătorești au fost ilegale, deoarece judecătorii nu au invocat motive relevante și suficiente atunci când au dispus arestarea și prelungirea arestului. Reclamanții s-au plâns și de lipsa de imparțialitate a magistratului care le-a prelungit aflarea după gratii.

Foștii oameni ai legii au invocat inechitatea procedurilor, în special, refuzul instanțelor de a le prezenta orice materiale din dosarul penal și de a examina 2 cereri habeas corpus (n.a înscris oficial prin care o persoană poate reclama o detenție ilegală în fața unei instanțe).

În urma examinării cauzei, CEDO a constatat că instanțele naționale nu au dat nicio motivație pentru faptul că au ascuns de reclamanți informațiile din dosar, iar, prin urmare, aceștia nu au putut să conteste corect motivele detenției. Acest lucru reprezintă în opinia Curții o încălcare a Convenției pentru Drepturile Omului, la fel ca și tergiversarea examinării cererilor habeas corpus .

Reclamanţii au solicitat 6 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi peste 2 mii de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Curtea le-a acordat 4.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.200 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării