main logo
649

Au început lucrările de primăvară: Gospodarii pregătesc grădinile

Ziua devine tot mai mare, iar soarele tot mai blând, așa că gospodarii din nordul țări petrec tot mai mult timp în grădină. Cei mai harnici deja au pus usturoiul și arpagic, iar acum pregătesc grădinile pentru cartofi.

Au început lucrările de primăvară: Gospodarii pregătesc grădinile

ION PROCIUC, locuitor al satului Elizaveta: „Ne ocupăm cu lucrările de primăvară, alegem buruiana, nivelăm pământul pentru a sădi ceva, să avem o roadă bună la toamnă. După cum vedeți deja acolo unde e nivelat am sădit usturoi și deja mai departe ceapă, un pepene, o roșie, fasole, ce e așa mai simplu”, transmite Știri.md cu referire la Tvn.md.

Majoritatea au început cu a curăța vița de vie, florile si copăceii din curte.

VASILE NEDELEA, locuitor al satului Elizaveta, mun. Bălți: „Ne ocupă cu lucrările de primăvară, la moment curățim vița de vie, soiul Bianca. Primăvara se curăță până a da mugurele, dacă dau mugurii ea plânge și toată seva se duce și nu dă mare roadă. Dacă nu o curățim, ea sălbăticește și nu dă roadă, se face multă vie și nu dă roadă și nu dă roadă.”

„Suntem pensionari și ne ocupăm cu pământul, creștem trandafiri și muncim la ei. Toamna îi acoperim, dar primăvara îi descoperim și prășim buruianul care rămâne, îi curățim, lăsăm 4-5 ochiuri că așa-i regula trandafirului.”

După ce au ieșit cu bine din iarnă, mai mulți moldoveni s-au apucat de reparații și renovări. Este și cazul lui Leonid Burlacu din satul Elizaveta, care a început primăvara cu renovarea acoperișului.

LEONID BURLACU, locuitor al satului Elizaveta: „Da, devreme, s-a pornit ca prima lucrare acoperișul și lucrăm încetișor hai-hai, hai-hai. Greu e să te apuci, dar dacă te-ai pornit nu trebuie să te temi, nu trebuie (n.r. să te temi) de orice lucrare, încetișor, dacă te-ai apucat, faci și mergi înainte. Lucrăm și prin grădină și gospodărie avem de casă, viță de vie, copaci, tot muncim, seara după lucru prin grădină.”

Republica Moldova va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie. Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării