main logo
1422

Au fost găsiți bani pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava

Resursele financiare, destinate construcției stației Back-to-Back Vulcănești (BtB), au fost realocate pentru construcția unei noi interconexiuni cu România prin Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Bălți-Suceava și extinderea stației Bălți de 330 kV.

Au fost găsiți bani pentru construcția liniei electrice Bălți-Suceava

O decizie în acest sens a fost luată la ultima ședință a Comitetului interministerial pentru planificare strategică (CIPS) al Guvernului. Astfel, s-a aprobat alocarea surselor financiare pentru construcția liniei electrice, iar Ministerul Energiei va propune planul de acțiuni detaliat în acest sens liniei, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Adică Back-to-Back

"Construcția stației Back-to-Back de 600 MW la Vulcănești nu mai este justificată din punct de vedere tehnic și economic, după ce Republica Moldova și-a sincronizat sistemul electroenergetic, împreună cu Ucraina, la sistemul electroenergetic al Europei Continentale (ENTSO-E)", susţine Ministerul Energiei.

Suplimentar, Studiul de fezabilitate, elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale, a identificat mai multe beneficii ale construcției noii interconexiuni cu România, printre care se numără crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea producției de energie electrică din surse regenerabile din ambele state, extinderea pieței energiei la nivelul Uniunii Europene (UE) și reducerea congestiilor în infrastructura energetică, printr-o flexibilitate și o sustenabilitate mai ridicate ale celor două sisteme.

Proiect de importanță strategică

„Acest proiect este de o importanță strategică pentru Republica Moldova și ne va crește gradul de independență energetică. Interconectarea multiplă cu România ne va permite să devenim parte deplină a ENTSO-E, fără a depinde de Ucraina. Construcția acestei linii a fost inclusă în planul de investiții al sistemului energetic continental”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Proiectul presupune realizarea unei linii electrice aeriene (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV, cu o lungime de 138 de kilometri, din care 90 km pe teritoriul României şi 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, pe traseul Suceava (România) - Bălți (Republica Moldova), dar și extinderea stației Suceava cu construcția unei noi stații cu tensiunea 400 kV la Bălți. Costul investiției se ridică la circa 40 de milioane de euro, iar compania românească Transelectrica a depus proiectul pentru a obține finanțare în cadrul Fondului de modernizare.

În paralel, cu scopul de a întări independența energetică a Republicii Moldova, este construită linia de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, care va permite importul energiei electrice evitând Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres).

În prezent, este în proces de definitivare proiectul de execuție a acestei linii electrice și a fost încheiată testarea rezistenței pentru toate tipurile de piloni. Lucrările de construcție urmează a fi încheiate în anul 2025.

Comitetul interministerial pentru planificare strategică (CIPS), înființat în anul 2008, coordonează şi monitorizează activitatea Guvernului în elaborarea şi implementarea Programului de activitate al Guvernului, Strategiei Naţionale de Dezvoltare şi Cadrului de cheltuieli pe termen mediu, integrare europeană şi coordonare a asistenţei externe.

Comitetul asigură un proces integrat de planificare strategică, în care sunt corelate priorităţile naţionale, stabilite în principalele documente strategice ale Guvernului, cu politicile elaborate de organele centrale de specialitate ale administraţiei publice, angajamentele internaţionale asumate şi cadrul de resurse interne şi externe.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării