main logo
1181

Atenție, moldoveni: Ce se permite și ce se interzice în ziua alegerilor

Pe data de 20 octombrie, în R. Moldova au loc alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană. Circa trei milioane de cetățeni sunt așteptați la urne, pentru a-și exprima opinia. Este bine de știut că în ziua alegerilor există anumite interdicții, care trebuie respectate. În caz contrar, persoanele care comit abateri de la lege pot fi sancționate.

Atenție, moldoveni: Ce se permite și ce se interzice în ziua alegerilorColaj: Știri.md

Orice cetățean cu drept de vot, adică persoana care a atins vârsta de 18 ani și nu are nicio interdicție impusă de instanță, poate participa la alegeri. Acesta va prezenta la secția de votare documentul de identitate, datele lui vor fi introduse în sistemul informațional, va semna în liste electorale și va primi buletinele de vot, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Dacă din motive medicale sau din alte considerente un votant nu se poate deplasa la secție, acesta poate solicita urna mobilă, inclusiv în ziua votării, până la ora 14:00. Cererea se va depune personal, de rude, asistentul social sau telefonic.

Persoanele cu nevoi speciale pot cere de la funcționarii electorali atributele necesare pentru a facilita procesul de votare, de exemplu o lupă. De asemenea, acestea pot fi asistate de o rudă.

Dacă alegătorul a greșit opțiunea în buletinul de vot, acesta poate solicita altul, o singură dată. Buletinul de vot greșit se va anula de către funcționarii electorali, informația fiind stipulată într-un proces-verbal.

Dacă vor fi alegători în rând, care nu au reușit să își exercite dreptul de vot până la ora 21:00, programul de lucru al secției de votare poate fi prelungit cu maximum două ore.

Ce nu se permite în ziua votării?

Legislația interzice agitația electorală în ziua alegerilor. Nu se permite aflarea în perimetrul secției de votare cu afișaje sau materiale care promovează un anumit candidat și orice publicitate electorală.

Sunt interzise și transportarea votanților, dar și oferirea unor bunuri în schimbul susținerii unei opțiuni sau a unui concurent electoral, atât în ziua alegerilor, cât și în alte perioade.

Accesul mai multor persoane în cabina de vot, cu excepția cetățenilor cu nevoi speciale, însoțite de apropiați, este interzisă. Nu se permite nici exprimarea opțiunii de vot de mai multe ori sau în locul altei persoane.

Nu se permite nici fotografierea sau filmarea în incinta secțiilor de votare, cu excepția în care aceasta se realizează de jurnaliști confirmați de Comisia Electorală Centrală.

Votul este secret, iar fotografierea buletinelor de vot nu se permite. La fel, este interzisă scoaterea lor din secția de votare sau expunerea publică.

Legislația națională interzice și apariția candidaților în alegeri și a participanților la referendum la emisiuni televizate sau radiofonice.

În timpul rezervat votării se interzic închiderea localului de votare și suspendarea votării, cu excepția cazurilor de dezordine în masă, de calamități naturale, de alte circumstanțe neprevăzute, care îi pun pe alegători în pericol sau fac imposibilă efectuarea votării.

Nu se permite purtarea armelor de foc sau a armelor albe în localul secției de votare. Prin excepție de la această interdicție, în secția de votare pot intra cu arme de foc reprezentanții forțelor de ordine, dacă își exercită dreptul de vot la această secție sau au fost chemați pentru a asigura restabilirea ordinii de drept.

De menționat că fostul deputat al Partidului Liberal Alina Zotea a afișat pe Facebook o imagine cu buletinul său de vot completat, fiind primul astfel de caz făcut public în cadrul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Acum, aceasta riscă o amendă, iar votul său în cadrul alegerilor prezidențiale, dar și al referendumului urmează să fie anulat.

Reamintim că astăzi, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Totodată, cetățenii sunt chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii sunt așteptați la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Până la ora 09:00, misiunea Promo-LEX a recepționat 173 de semnalări de incidente de la observatorii din teritoriu. Dintre acestea, 34 de incidente au fost verificate și confirmate.

Președintele CEC, Angelica Caraman, a spus că până la ora 12:00 au votat peste 540.000 de alegători, ceea ce reprezintă peste 19,2% din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării