main logo
7193

Atentatul de la Istanbul: Cine sunt moldovenii reținuți în Bulgaria

Autoritățile bulgare au reținut cinci persoane suspectate că au ajutat autorii atentatului cu bombă de la sfârșitul săptămânii trecute din centrul Istanbulului, în urma căruia șase persoane au fost ucise și 81 rănite.

Atentatul de la Istanbul: Cine sunt moldovenii reținuți în BulgariaFoto: bta.bg

Astfel Tribunalul din Sofia a decis că cei patru bărbați suspectați de complicitate la atacul de la Istanbul, să fie ținuți în arest, transmite Știri.md, cu referire la Mold-street.

Cei patru sunt sirianul Amran Abdulrami și trei cetățeni moldoveni (UTA Găgăuzia) - I. Kalak, L.Aksakal și P. Topal. Ultimul are dublă cetățenie - bulgară și moldoveană.

Pe lângă sprijinirea activității teroriste, aceștia sunt acuzați și de trafic de persoane și contrabandă, a comentat mai devreme procurorul de la Parchetul orașului Sofia, Angel Kanev.

Potrivit judecătorului Tony Getov, singura legătură cu atacul este un telefon mobil, prin care Abdulrami a luat contact cu un presupus participant la atac. În cauză, există date că reținuții au transportat în mod repetat migranți ilegali din Turcia în Bulgaria, dar și pe teritoriul bulgar. Instanța a admis că există pericolul real ca aceștia să fugă și să comită o infracțiune pentru că nu sunt legați în permanență de teritoriul Bulgariei, scrie vesti.bg.

Potrivit probelor, transportul migranților s-a desfășurat în locuri tăinuite din autobuze.

Se presupune că exact așa a ajuns în Bulgaria pe 13 noiembrie, Bilal Hasan, care este acuzat că are legătură directă cu atacul. În sala de judecată, a devenit clar că Hasan a călătorit de la Istanbul la Edirne într-o astfel de ascunzătoare, dar după o ceartă cu un alt călător - o femeie, a fost transferat într-un Jeep bulgar, condus de un bărbat pe nume Mihail, despre care nu există alte informații în caz.

Avocatul celor trei moldoveni, Adelina Natina, a explicat după încheierea ședinței că aseară până la ora 22.30 au avut loc audieri ale martorilor în instanță.

Ședința de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, din cauza faptului că dosarul conține informații clasificate, de la Serviciul Național de Securitate, Ministerului de Interne, precum și din serviciile externe din Bulgaria. Decizia instanței nu este definitivă.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a confirmat informația în privința celor trei cetățeni ai Republicii Moldova.

„Se confirmă apartenența a trei persoane reținute la cetățenia țării noastre. Ministerul de externe menționează că reprezentanții misiunii diplomatice vor monitoriza cu atenție evoluțiile aferente acestui caz, informând autoritățile relevante din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit MAIE Republica Moldova „a condamnat ferm orice act terorist, inclusiv atentatul de la Istanbul”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării