main logo
1332

Atelier culinar la Dănceni: Tradiția preparării babei negre, reînviată

În ajunul Duminicii Mari, într-o atmosferă încărcată de sărbătoare și tradiție, o gospodină din satul Dănceni a organizat un atelier culinar dedicat tinerei generații. Ludmila Vârtosu le-a arătat fetelor din comunitate cum se prepară corect babă neagră, un desert tradițional al Moldovei.

Atelier culinar la Dănceni: Tradiția preparării babei negre, reînviatăImagine simbol

Participantele, printre care și nepoata organizatoarei, au învățat secretele unei rețete vechi, trăind emoția coacerii și redescoperind bucuria muncii în echipă. Ludmila Vârtosu a explicat că scopul atelierului este să transmită nu doar o rețetă, ci și farmecul tradițiilor de odinioară, transmite Știri.md, cu referire la jurnal.md. 

„Le-am arătat procesul pas cu pas: ce ingrediente se pun și cum se coace. Este o rețetă simplă, cu ingrediente pe care orice gospodărie la țară le are - făină, chefir, lapte, ulei, ouă și bicarbonat de sodiu. Mi-a fost drag să le împărtășesc această tradiție și cred că astfel putem păstra viu neamul nostru și obiceiurile strămoșești”, a declarat Ludmila Vârtosu, care conduce și ansamblul „Soacrele”.

Gospodina a mărturisit că a învățat rețeta de la bunica sa, amintindu-și cu nostalgie tradițiile legate de Duminica Mare.

„Bunica Anghelina obișnuia să-mi ofere o pereche de sandale frumoase cu cireșe în această zi, iar cealaltă bunică pregătea copturi variate, printre care și babă neagră. De la ea am moștenit pasiunea pentru aceste delicii”, a adăugat ea.

Pentru creștini, Duminica Mare sau Rusaliile marchează Pogorârea Sfântului Duh, la 50 de zile după Paști. Desertul „Babă Neagră”, originar din nordul Moldovei, este considerat un simbol gastronomic regional și a fost propus pentru includerea în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, reprezentând o candidatură promițătoare din partea Republicii Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării