main logo
570

Astăzi se împlinesc 515 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare

Astăzi se împlinesc 515 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare. Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, dar și alți oficiali au depus în această dimineață flori la monumentul domnitorului.

Astăzi se împlinesc 515 ani de la moartea lui Ștefan cel Mare

La 2 iulie 2019 se împlinesc 515 ani de la moartea domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt (1457-1504), personalitate marcantă a Evului Mediu românesc, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

În timpul domniei sale (care a durat 47 de ani, din 14 aprilie 1457) a reorganizat administrația, a impulsionat comerțul, a refăcut sistemul de apărare a țării, a ctitorit numeroase biserici și mănăstiri. 

La 3 februarie 1531, la nici trei decenii de la trecerea în nefiinţă, Ştefan cel Mare era amintit de Sigismund I, regele Poloniei (1506-1548), ca ''Stephanus ille magnus'' (''acel mare Ştefan''). Bernard Wapowski, cartograful şi istoriograful oficial al aceluiaşi rege, consemna că domnul moldovean era ''principele şi războinicul cel mai vestit'' din epoca sa.

Ca urmare a faptelor sale şi ca apărător al creştinătăţii, în 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat ca fiind ''Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt'' şi este prăznuit în calendarul ortodox la 2 iulie.

Domnul Moldovei a rămas în conştiinţa românilor prin poezii populare, balade, legende, cântece, iar cronicarii Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, dar şi Dimitrie Cantemir i-au prezentat în mod elogios domnia. Istoricul Nicolae Iorga scria: ''Într-însul găsise poporul românesc cea mai curată şi mai deplină icoană a sufletului său: cinstit şi harnic, răbdător fără să uite şi viteaz fără cruzime, straşnic în mânie şi senin în iertare, răspicat şi cu măsură în graiu, gospodar şi iubitor al lucrurilor frumoase, fără nicio trufie în faptele sale (...)''. 


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării