main logo
1371

Artiști căzuți în plasa escrocilor: Lăsați fără bani şi fără apartamente

Au investit în construcţia unui bloc de locuit, însă au rămas fără bani şi fără apartamente. Mai mult, s-au trezit datori companiei de construcţii cu peste trei milioane de lei.

Artiști căzuți în plasa escrocilor: Lăsați fără bani şi fără apartamente

Este povestea a peste 150 de oameni de artă, membri ai Uniunii Teatrale din Moldova, care din 2007 până în prezent nu-şi pot face dreptate, transmite Știri.md cu referire la canal2.md.

Acum 12 ani, actorul Vitalie Ţapu şi-a vândut tot ce avea, pentru a investi într-o locuinţă mai spaţioasă.

„Am vândut o garsonieră în care locuiam acolo cu familia, credite şi muncă, două, trei, patru locuri de muncă. Plus la toate majoritatea actorilor mai prestau şi acele servicii de prezentatori, moderatori, nunţi, cumătrii”, a povestit actorul, Vitalie Ţapu.

O viaţă mai bună şi-a dorit-o şi actorul Teatrului Satiricus, Jan Cucuruzac.

„Am fost captivat și eu în asta că trăiesc într-o casă veche care are vreo 150 de ani, și zic măcar la bătrânețe să zic să ajung să trăiesc și eu în larghiță să mă simt actor. Și am investit și eu bani acolo. Ei s-au folosit de banii mei 11 ani”, a menţionat actorul, Jan Cucuruzac.

Construcţia blocului a fost sistată definitiv în 2015, întrucât compania de construcţii care executa lucrările a falimentat. Potrivit legii, proiectul urma să fie dat în gestiunea unei alte companii, ce trebuia să finalizeze lucrările. În mod misterios însă acesta a revenit aceleiaşi companii, care nu-şi onorase anterior angajamentele. Pentru continuarea lucrărilor compania a cerut de la investitori încă trei milioane de lei.

„În 2007 au fost încheiate contracte cu un preţ preferenţial pentru oamenii teatrului. La ziua de azi, dacă preţul iniţial era stabilit în jur de 200-300 de euro, astăzi administraţia Ecosem Grup vine cu obligarea acestor investitori de a suplini diferenţa până la 430 euro”, a afirmat avocatul, Denis Dobrioglo.

Beneficiarii spun că nu au de unde lua banii, pentru că şi aşa sunt plini de datorii.

„Mi-a fost foarte greu și n-am mai ieșit din datorii de 10 ani, și mai am de plătit datorii pentru această casă. Nu m-am lăsat, am scris, m-am adresat, cum v-am spus este suficient material penal pentru a fi inventat un dosar penal. Ca totuși să se vadă, unde s-au dus banii noștri, de ce nu au fost investiți acolo unde trebuie”, a spus criticul de teatru și film, Larisa Ungureanu.

„Eu am fost cea care a achitat 80% chiar de la început. Eu fiind din Bălți, noi la acel moment am vândut casa din Bălți, am luat un apartament mai mic și cu acea sumă am achitat aceste 80%”, a povestit actrița, Olga Guțu-Cucu.

Am încercat să vorbim cu responsabilii din cadrul companiei de construcţii, însă aceştia nu au fost de găsit. Chiar dacă pe uşa oficiului era indicat că este zi de muncă, aceasta era închisă. Oamenii spun că vor depune o plângere în instanţă, iar în cazul în care nu vor fi luate măsuri, ei vor fi nevoiţi să iasă în stradă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării