main logo
609

Articolele pirotehnice sunt la mare căutare în prag de sărbători

În pragul sărbătorilor de iarnă, articolele pirotehnice sunt la mare căutare. Polițiștii le amintesc oamenilor că, în perioada stării de urgență, majoritatea produselor pirotehnice sunt interzise, cu excepția celor de scenă.

Articolele pirotehnice sunt la mare căutare în prag de sărbătoriFoto: Imagine simbol

Dar și acestea, odată cumpărate, trebuie folosite corect, pentru a evita incidentele, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Dorel Nistor, șef Direcția Supraveghere Armament și Activități Licențiate: „Comisia pentru Situații Excepționale deja a stabilit anumite categorii. Deci sunt acele de scenă care, să-i spunem tradițional, fac aceste showuri de foc. Acestea sunt produse de scenă. Sunt produsele care pot fi utilizate în încăperi doar de către pirotehnicieni şi se interzice categoric lansarea focurilor de artificii care produc zgomot în cazul dat.”

Comerțul cu articole pirotehnice în piețe sau locuri neautorizate este strict interzis prin lege. Astfel, magazinele specializate sunt cele mai sigure, unde cumpărătorii pot primi informații cum să folosească corect și fără riscuri obiectele pirotehnice.

Sergiu Bîrsa, administrator magazin de produse pirotehnice: „Este recomandat să procure de la o companie autorizată, licențiată, care oferă o producție cu termen de valabilitate valid și oricând are garanția returnării produsului ca exemplu și plus are o caracteristică și o explicație, orice client este explicat și informat cum este corect să instaleze produsul.”

În acest an, articolele pirotehnice vor costa mai mult cu 15-20 la sută.

Sergiu Bîrsa, administrator magazin: „Din cauza războiului din Ucraina au afectat puțin prin toată Europa livrările cu articole pirotehnice și desigur au fost scumpiri.”

Deși spun că preferă să admire focurile de artificii sau spectacolele pirotehnice, mulți basarabenii susțin că nu ar da bani pentru astfel de produse.

„Arată frumos, dar eu nu aș opta, din considerent de securitate. Mai mult îmi place să le admir peste fereastră, cum altcineva le lansează și îmi rămâne doar să mă uit.”

„Da, desigur, asta e ceva interesant. Este Anul Nou, trebuie.”

„Am împlinit 77 de ani, îmi amintesc de copilăria mea. Îmi plăceau foarte mult aceste lucruri, dar civilizat, cu măsură.”

Pentru a preveni pericolele în timpul folosirii materialelor pirotehnice, specialiștii vin cu o serie de recomandări.

Vasile Gașpar, șef Direcția de prevenire a riscurilor: „Procurarea articolelor pirotehnice doar din magazinele licențiate. Odată cu procurarea acestora se va solicita instrucțiunea de utilizare, precum și certificatul de calitate. Înainte de utilizarea articolelor pirotehnice se va examina minuțios instrucțiunea de utilizare și se vor respecta îndrumările din aceasta.”

În cazul vânzării și lansării focurilor de artificii care produc zgomot, amenda ajunge până la două mii de lei moldovenești pentru persoanele fizice și până la 10 mii de lei pentru cele juridice.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării