main logo
880

Armata Naţională celebrează 5 ani de misiune în sprijinul păcii în Kosovo

În luna martie, se împlinesc cinci ani de la plecarea primului contingent al Aramtei Naţionale în operaţiunea KFOR din Kosovo, decizia de detaşare a militarilor fiind aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, la 1 noiembrie 2013.

Armata Naţională: 5 ani de misiune în sprijinul păcii din Kosovo

Astfel, în perioada 2014-2019, peste 400 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni – infanterişti, genişti şi ofiţeri de stat major – au fost dislocaţi în baza multinațională „Camp Vilaggio Italia” a Grupării de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group – West), din localitatea Pech, Kosovo, acolo unde pe 11 martie 2014, pentru prima dată, a fost arborat drapelul de stat al Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la Moldova.org.

Timp de cinci ani, militarii din cele 10 contingente al Armatei Naţionale au executat misiuni de pază şi apărare a obiectivelor de importanţă majoră, inclusiv a Mănăstirii Decane, de asigurare a securităţii bazei „Camp Vilaggio Italia” din Pech şi de patrulare a zonei de operaţii.

Totodată, echipele de genişti au fost implicate în acţiuni de cercetare a terenului pentru depistarea şi identificarea muniţiilor rămase în sol din timpul războiului.

În prezent, în Kosovo se află cel de-al zecelea contingent moldovenesc, constituit din 41 de militari profesionişti, dintre care 33 de infanterişti, şapte genişti şi un ofiţer de stat major. Aceştia urmează să revină acasă în luna iunie curent, după şase luni de mandat.

Operaţiunea NATO de menținere a păcii din Kosovo este desfășurată în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU, la ea participând actualmente peste 4 000 de militari din 28 de ţări.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării