main logo
1335

Argumentele premierului Chicu privind anularea examenelor de absolvire

Decizia Guvernului Republicii Moldova de a anula examenele de absolvire a ciclului gimnazial și liceal a fost una dintre cele mai dificile decizii luate pe timp de stare de urgență.

Argumentele premierului Chicu privind anularea examenelor de absolvireFoto: știri.md

Declarația aparține șefului Cabinetului de miniștri Ion Chicu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Am discutat în trei sau patru runde cu colegii mei, cu domnul ministru Șarov și cu alți specialiști din domeniu. Eu personal eram adeptul organizării cu orice preț a acestui examen, dar nu pot să contra-argumentez când mi se spune că nu este posibil să garantăm 100% securitatea elevilor, tinerilor care susțin examenul, am în vedere securitatea sanitară, de sănătate. Aceasta este argumentul cel mai principal”, a declarat premierul.

Ion Chicu afirmă că decizia a fost luată după ce s-a ajuns la concluzia că centrele de bacalaureat nu sunt sigure pentru sănătatea celor implicați în proces.

„Noi avem în jur de 400 de centre de bacalaureat în care pot fi susținute examenele. După ce am făcut o evaluare a posibilităților de asigurare a acestui regim protejat, am înțeles că sunt posibile riscuri. Noi nu vrem să ne asumăm acest risc, de aceea eu am susținut în final propunerea Ministerului Educației pentru că este o propunere foarte înțeleaptă la această etapă. Este o decizie dificilă, dar sănătatea copiilor este prioritate, de aceea a trebuit să mergem pe această cale”, a mai adăugat prim-ministrul.

Premierul spune că în cazul dat nu sunt implicați doar elevii, dar și un număr mare de profesori care ar urma să organizeze examenele și ulterior să verifice lucrările: „Este vorba despre o potențială expunere la riscuri de sănătate a unui număr foarte mare de oameni. Noi nu vrem să riscăm în aceste condiții cu sănătatea oamenilor”.

Despre faptul că în spațiul public au apărut mai multe voci ale unor elevi și părinți care și-au declarat nemulțumirea cu decizia luată, Ion Chicu precizează că nu există o soluție care i-ar mulțumi pe toți.

„Este clar că nu poate să-i satisfacă pe toți această decizie și eu înțeleg foarte bine elevii care s-au pregătit și doresc să susțină acest examen, dar v-am spus care a fost raționamentul principal. Securitatea, sănătatea tinerilor, oamenilor prevalează și vreau să cred că tinerii înțeleg acest lucru, dar nu a fost posibil să avem o soluție care i-ar împăca pe toți tinerii și părinții”, a concluzionat oficialul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării