main logo
366

Apelurile 112 privind violența în familie au crescut în ultimele 3 luni

În ultimele 3 luni a crescut semnificativ numărul apelurilor la Serviciul 112 privind violența în familie.

Apelurile 112 privind violența în familie au crescut în ultimele 3 luniFoto: IPN

Doar în lunile mai, iunie și iulie se înregistrează o medie zilnică de 37 de cazuri, iar analiza datelor demonstrează o creștere cu aproximativ 25% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului 112, cel mai des este raportată violența fizică asupra soției, concubinei, părintelui, copilului din partea soțului, concubinului, fiului sau părintelui. În urma actelor de violență, victima poate suferi o serie de vătămări corporale, cu diferit grad de gravitate, care pot necesita îngrijiri medicale.

Deseori, victima abuzului fizic refuză spitalizarea, dar și mai grav, intervenția echipajului de la Ambulanță sau echipajului de Poliției. Serviciul îndeamnă victimele violenței să raporteze abuzul la 112 pentru ca agresorul să poată fi pedepsit.

Într-un articol publicat anterior pe IPN, Arina Țurcan, avocată la Centrul de Drept al Femeilor, a menționat că, în pofida tendinței de creștere a numărului de sesizări privind violența în familie, numărul cauzelor penale este în scădere. O altă problemă, potrivit expertei, este că, dincolo de violența fizică, în Moldova se neglijează alte forme de abuz domestic.

La fel, Arina Țurcan a subliniat că victimele abuzului de cele mai dese ori nu sunt reprezentate de avocat în instanță: doar 7% din victime au avut acces la asistență juridică calificată. Totodată, infrastructura instanțelor nu oferă părților vătămate protecție suficientă contra intimidărilor din partea altor participanți la proces, iar termenul de examinare a cauzelor privind violența în familie depășește un an. 

Potrivit expertei, pedepsele aplicate, cum ar fi munca neremunerată, suspendarea condiționată, programul probațional, nu îi descurajează suficient pe agresorii familiali.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării