main logo
35265

Apelul unui medic: Nu tăceți! Mi-e teamă că am întârziat cu 4 săptămâni

„Nu ne dăm seama de pericolul care ne paște. Chiar și colegii noștri din țări bogate ca Italia, Spania, unde medicina este de multe, multe ori mai performantă decât cea din Republica Moldova, nu fac față în tratamentul bolnavilor gravi și foarte gravi."

Apelul unui medic: Nu tăceți! Mi-e teamă că am întârziat cu 4 săptămâniFoto: agora.md

"Am teamă, că am întârziat cu 3-4 săptămâni. Numărul maxim de internări a bolnavilor gravi va fi la mijlocul lunii aprilie - începutul lunii mai. Mă adresez către colegii mei, medici din Republica Moldova, nu tăceți, bateți alarma, cereți utilaj și medicamente”.

Este un rezumat al apelului doctorului cardiolog Tihon Moraru, conferențiar universitar la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, specialist în Terapie intensivă și farmacolog clinician, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Potrivit medicului, până acum s-a făcut foarte mult pentru profilaxia îmbolnăvirii cu COVID-19, dar insuficient pentru a salva bolnavii gravi. Asta pentru că tratamentul bolnavilor infectați cu COVID-19 nu este cunoscut încă de știința medicală, lipsește vaccinul, tratament antivirotic specific și profilaxie specifică. Evoluția acestor bolnavi este însoțită de șoc septic și insuficiență respiratorie severă.

În context, specialistul menționează câteva acțiuni pe care ar trebui să le întreprindă autoritățile din Republica Moldova pentru a putea tratata măcar 50-100 de bolnavi gravi de COVID-19.

1. Avem nevoie de minim 30-40 de aparate performante pentru respirație mecanică, produse de cele mai renumite firme din SUA, Germania, Japonia și alte țări dezvoltate.

„Am teamă, că am întârziat cu trei-patru săptămâni, va fi foarte greu ca echipamentele să fie aduse în țară. Acest lucru poate fi realizat doar de conducerea țării noastre și cât mai rapid, implicând Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, ambasadele sus-numitelor țări, acreditate pe teritoriul Republicii Moldova și ambasadele Republicii Moldova din aceste țări.

Consider că numărul maxim de internări a bolnavilor gravi va fi la mijlocul lunii aprilie - începutul lunii mai, iată de ce acest utilaj de o necesitate vitală trebuie să fie adus în țară cât mai urgent. Aceste aparate sunt importante și în tratamentul altor grupe de bolnavi (șoc cardiogen, șoc traumatic, șoc hemoragic, șoc exotoxic și alte tipuri de șoc, pneumonii provocate de toate tipurile de microorganisme ș.a.). Ele sunt foarte necesare pentru secțiile reanimare din țară, mai cu seamă cele din spitalele raionale ale țării, unde aceste aparate sunt învechite”, punctează doctorul.

2. Procurarea substituenților de volum plasmatic, mai cu seamă Gelofuzină, Hidroxietilat de amidon 6-10 % (Hess, Refortan, Venofundină), cel mai frecvent utilizate în China, Italia și alte țări în tratamentul acestor bolnavi. Mai puțin sunt utilizate dextranii, cristaloizii care conform datelor din literatură au agravat starea bolnavilor. Centrul Național de Transfuzie a Sângelui să fie asigurat cu preparate de sânge mai cu seamă plasmă colectată de la bolnavii care s-au tratat reușit de COVID- 19;

3. Urgent să se importe în țară soluții de Hidrocortizon pentru administrare intravenoasă în doze 125-250 mg/zi timp de câteva zile, utilizarea altor glucocorticoizi nu a fost benefică pentru această grupă de bolnavi;

4. Importarea rapidă a medicamentelor, în cantități suficiente cum ar fi: Dobutamina, Norepinefrina - două medicamente utilizate în tratarea șocul septic provocat de COVID- 19, care conform datelor colegilor noștri din China și Italia, au fost cele mai eficace în tratamentul acestui tip de șoc;

5. Rolul decisiv în tratamentul acestor bolnavi îl are Remdesivir, medicament antivirotic utilizat cu succes în China, dar cu regret este în stadiul de studii clinice, dar totuși el trebuie livrat în Republica Moldova. Urgent de importat Clorochină, Kaletra (lopinavir/ritonavir). Alte medicamente pe larg utilizate în sus- numitele țări au fost: statinele, acid ascorbic, heparine, diuretice ș.a., care sunt în stocurile din Republica Moldova.

„Mă adresez către colegii mei, medici din Republica Moldova, nu tăceți, bateți alarma, cereți utilaj și medicamente. Sunteți informați în ce condiții insuportabile activează colegii noștri din Italia, Spania și alte țări, care suportă eforturi fizice, psihice și morale enorme. Trebuie găsiți bani pentru a procura sus-numitele medicamente și utilaje, adresându-se după ajutor către: oameni de afaceri din țară, populația Republicii Moldova, către alte țări puternic dezvoltate”, mai menționează Tihon Moraru.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării