357
0
Apel către TNOB să monteze opera Ștefan cel Mare
357
0

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor vine cu un apel către Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” să monteze opera „Ștefan cel Mare”, de Gheorghe Mustea.

Foto: ipn.md

Lucrarea a fost prezentată astăzi, 21 august, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Gheorghe Mustea susține că a muncit mai mulți ani la acest produs, pe care l-a finalizat în 2016. Este o operă istorică, în ea se găsește una din cele mai însemnate perioade ale marelui domnitor. 

Acțiunea reflectă bătălia de la Vaslui din 1475, în care Ștefan cel Mare a deținut o victorie zdrobitoare asupra oștilor turcești, după care a zidit o biserică.

Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a declarat că este important ca operele naționale să fie cunoscute în primul rând de către moldoveni.

„Sunt momente importante în această operă care trebuie promovate și cu acele posibilități limitate pe care le avem la Teatrul de Operă”, a spus secretarul de stat.

Svetlana Bivol, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, consideră că fiecare act din această operă are dreptul la viață proprie pentru că este conceput foarte clar, are o formă bine definită, poate fi interpretat în orice program muzical. 

„Este o muzică pătrunsă de mersul folcloric și de acea trăire pe care maestrul Mustea încearcă de fiecare dată să o transmită în muzica sa”, a menționat Svetlana Bivol.

Ion Gajim, autorul a două monografii despre Gheorghe Mustea, a spus că montarea unei opere nu e doar un eveniment cultural și muzical, este și un eveniment spiritual, lucru care stă deasupra celorlalte activități care se desfășoară într-o societate umană.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter