main logo
337

APCE salută reformele noii majorități parlamentare

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a dezbătut și votat o rezoluție referitoare la funcționarea instituțiilor democratice din Republica Moldova, care salută reformele lansate de noua majoritate parlamentară.

APCE salută reformele noii majorități parlamentareFoto: rador.ro

„APCE recunoaște necesitatea măsurilor luate pentru eradicarea statului capturat”, dar cere autorităților moldovene „să se asigure că măsurile luate vor permite reformarea sistemului, ducând la consolidarea instituțiilor democratice”, transmite Știri.md cu referire la Europaliberă.org

În rezoluție este salutată reforma din justiție, lansată de noua guvernare în august, dar sunt exprimate și o serie de îngrijorări.

„Este fundamental ca reformele propuse să ducă la întărirea independenței și obiectivității corpului de judecători și procurori”, se arată în rezoluția APCE, ca și la un sistem „deschis, transparent și bazat pe merit” de recrutare în sistemul judiciar. 

Motiv pentru care guvernul de la Chișinău este încurajat să ceară opinia Comisiei de la Veneția, pentru a se asigura că schimbările propuse sunt în concordanță cu standardele Consiliului Europei.

Referitor la „furtul miliardului”, rezoluția deplânge progresele minime făcute până acum în anchetă și salută crearea comisiei parlamentare care investighează acum frauda, precum și publicarea informațiilor din raportul Kroll 2, încurajând să se continue publicarea informațiilor relevante.

Rezoluția adoptată joi se bazează pe un raport întocmit de Maryvonne Blondin (socialiști, Franța) și Egidius Vareikis (PPE, Lituania), coraportori din partea Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării