main logo
866

Apă-Canal: Putoarea din Chișinău e din cauza campaniei electorale

Apă-Canal Chișinău a identificat că la Stația de epurare periodic ajung deversări în salvă de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți.

Apă-Canal: Putoarea din Chișinău e din cauza campaniei electoraleFoto: acc.md

„Concentrațiile de poluanți de 4-5 ori mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare pun în pericol buna activitate a treptei biologice a SE”, se arată într-un comunicat, transmite Știri.md.  

În acest sens, cei de la Apă-Canal susțin că în anumite zile concentrația poluanților depășește orice norme, aceștia fiind extrem de mari. 

„Astfel, pe data de  27 septembrie 2019, SE funcționa într-un regim normal, cu concentrații a materii în suspensii la ieșire din SE de 28, 8 mg/l, care corespund directivelor europene, iar microorganismele din bazinele de aerare, ajungând la 12 specii, însă deversările efectuate pe parcursul nopților  de 27-28 septembrie au făcut ca, concentrația la ieșire a materiei în suspensie să fie de 44,6 mg/l.

În medie, la SE trebuie să intre un volum zilnic de ape uzate de 135.000 m3cu concentrații de poluanți de 250-280 de mg/l cu masa totală de 40 t, însă, conform rezultatelor de laborator a probei medii, prelevată automat pe parcursul a 24 ore, masa de poluanți la intrare în stație este de 105 t”, explică administrația. 

În scopul prevenirii scurgerilor poluanților, Apă-Canal au decis intensificarea verificărilor agenților economici din domeniul vinicol,  prelucrării lactatelor, peștelui, carnii, produselor alcoolice etc. „ACC atenționează, că în cazul în care vor fi depistați agenți economici care deversează ape cu concentraţii majorate de poluanţi, aceştia din urmă, vor fi nevoiți să achite prejudiciul cauzat întreprinderii și mediului, iar în cazuri extreme, se va recurge chiar și la sistarea activității”.

„Administrația S.A. „Apă-Canal Chişinău” s-a adresat de nenumărate ori la toate instituțiile abilitate din domeniul protecției mediului și al apelor, la organele de poliție, Procuratură, pentru a identifica agenții economici care deversează ape uzate cu concentrații de poluanți care depășesc cu mult normele stabilite precum și pentru a stabili soluții practice de înlăturare a mirosului pestilenţial, emanat de la instalațiile Stației de epurare mun. Chișinău, dar fără nici un rezultat.

Mai mult, toate deversările de ape uzate cu poluanți, înregistrate în perioada 23 august-prezent sunt foarte bine regizate și au un substrat politic în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale.

Ținând cont că, S.A. „Apă-Canal Chişinău” nu are pârghii legale  pentru a rezolva pe cont propriu situația creată, reiterat, face un apel către instituțiile de resort pentru a interveni întru stabilizarea şi redresarea procesului de epurare a apelor uzate”.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării