main logo
553

Anunțul important pentru viitorii judecători făcut de CSM: Nu vor mai alege

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat un nou Regulament privind organizarea și desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor de judecător, de președinte și vicepreședinte al instanței judecătorești.

Anunțul important pentru viitorii judecători făcut de CSM

Documentul a fost aprobat în data de 20 decembrie 2018 și stabilește reguli noi pentru accederea, transferarea, promovarea în funcțiile de judecător, președinte sau vicepreședinte de instanță, transmite Știri.md cu referire la Bizlaw.

În Regulament sunt prevăzute și noile modalități de calculare a mediei de concurs.

Pentru candidaţii care urmează a fi numiţi pentru prima dată în funcţia de judecător, media de concurs constituie maximum 100 de puncte și se va calcula după cum urmează:

  • nu mai puțin de 50% din nota obţinută la examenul susţinut în faţa Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei;
  • nu mai mult de 30% din punctajul acordat de Colegiul pentru selecţia și cariera judecătorilor;
  • nu mai mult de 20% din punctajul acordat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Totodată, în cadrul ședinței, Plenul CSM va aprecia motivarea personală a candidatului și corespunderea acestuia pentru funcția de judecător, după cum urmează:

  • motivele care au determinat candidatul să participe la concurs;
  • determinarea vizând ocuparea funcției pentru care candidează;
  • fermitatea în expunere în cadrul interviului;
  • reputația persoanei în contextul prevederilor legale.

Punctajul maxim acordat de CSM nu va constitui mai mult de 20 de puncte.

După stabilirea mediei de concurs în cadrul ședinței CSM, candidații care au obținut cel mai mare punctaj, își vor alege primii opțiunea. Regulamentul stabilește în acest sens că, candidatul la funcția de judecător, absolvent al Institutului Național al Justiției, este obligat să-și exprime opțiunea pentru toate posturile vacante anunțate la concurs. Totodată, dacă absolventul Institutului nu participă la toate concursurile pentru suplinirea funcţiei de judecător timp de 5 ani după absolvirea cursurilor de formare iniţială, sau refuză nejustificat de cel mult două ori funcţiile vacante propuse, acesta este exclus din Registrul participanţilor la concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător, fiind obligat să restituie pentru perioada formării inițiale bursa achitată în condițiile Legii cu privire la Institutul Național al Justiției.

În cazul punctajului egal al candidaților care urmează a fi numiți pentru prima dată în funcția de judecător, primul îşi alege funcția pentru care optează candidatul care a obţinut rezultate mai mari la examenul susţinut în faţa Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei.

În cazul punctajului egal obținut la acest examen, primul îşi alege funcția pentru care optează candidatul care are o experiență de muncă mai mare în domeniu.

După selectarea candidaților pentru a fi propuși la funcția de judecător, CSM va propune candidaților rămași în concurs posturile vacante restante, iar aceștia își vor expune opinia pe fiecare opțiune propusă de CSM rămasă necompletată din concurs.

După desfășurarea concursului CSM va anunța un nou concurs pentru posturile rămase necompletate.

Candidații din rândul absolvenților INJ, care în cadrul ședinței nu acceptă opțiunile propuse de CSM, vor semna refuzul de participare la concurs pentru funcția propusă, care se anexează la procesul-verbal al ședinței.

În urma votului majoritar al membrilor săi, CSM va propune pentru numirea în funcția de judecător candidatul care a acumulat punctajul mai mare în cadrul concursului prin cumularea rezultatelor tuturor etapelor. CSM poate refuza propunerea de numire în funcție a candidaților dacă se constată că aceștia nu corespund condițiilor impuse de lege pentru suplinirea funcției de judecător.

Noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Regulamentul privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător, preşedinte şi vicepreşedinte al 11 instanţei judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 669/26 din 15 septembrie 2015, a fost abrogat.

Regulile de concurs pentru transferarea, promovarea în funcțiile de judecător, președinte sau vicepreședinte de instanță vor fi prezentate în materialele viitoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării