main logo
878

ANTA vine cu recomandări pentru prestatorii de servicii de taxi

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) atenționează toți conducătorii auto despre faptul că transportul rutier contra cost de persoane se poate realiza prin servicii regulate, regulate speciale și ocazionale numai cu autobuze/autocare, clasificate pe categorii de confort și prin servicii în regim de taxi – numai cu autoturisme.

ANTA vine cu recomandări pentru prestatorii de servicii de taxi

Astfel, la efectuarea transportului rutier de persoane în regim de taxi se admit numai autoturismele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

- sunt dotate cu aparat de taxat în stare de funcţionare legalizat, verificat metrologic şi înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat;

- sunt dotate cu lampă de taxi în stare funcţională, conform prevederilor Regulamentului transporturilor rutiere de persoane şi bagaje;

- dispun de însemnele, înscrisurile, elementele de culoare ale caroseriei şi dotările specificate în Regulamentul transporturilor rutiere de persoane şi bagaje;

- dispun de inscripția: „În cazul în care nu este emis şi înmânat bonul de casă pe suport de hârtie și/sau în formă electronică, consumatorul are dreptul să nu achite călătoria”.

„Operatorii de transport rutier în regim de taxi sunt atenționați despre necesitatea respectării prevederilor privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, prin care toți operatorii de taxi au obligația să asigure cel puțin o maşină adaptată transportului persoanelor cu dizabilităţi care utilizează fotoliul rulant. Constituie discriminare refuzul conducătorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu dizabilităţi şi al dispozitivului de mers. Dispozitivul este transportat gratuit, fără aplicarea unor taxe suplimentare”.

De asemenea, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 88 din 06.02.2014, de la 1 martie 2014, pentru vehiculele destinate transportului public de călători au fost puse în aplicare plăcile cu număr de înmatriculare cu fond de culoare galbenă.

În acest context, Agenția Națională Transport Auto solicită operatorilor de transport rutier să asigure continuu respectarea condițiilor de înregistrare pentru autoturismele incluse în Registrul operatorilor de transport rutier, care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi și să respecte obligațiunile impuse de actele normative în vigoare. 

În caz contrar, se vor efectua verificări în trafic și pe marginea abaterilor depistate vor fi întreprinse măsuri de constrângere conform prevederilor legislației în vigoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării